12.07.2023.

23:00

Foto: Pixabay

Planeta

Uzbuna u Bugarskoj i Rumuniji, stašan prizor primećen na nebu oko 22 sata! Bukurešt odmah zvao Sofiju, dve zemlje digle sve službe na noge! (VIDEO)

"Za sada imamo informaciju da je reč o meteoritu koji je viđen u skoro svakom gradu u zemlji“, izvestio je bugarski Meteo Balkans, a prenose Novinite.

Načelnik Regionalne uprave MUP-a Vidin Petar Kocin izjavio je u sredu ujutru da je to prirodna pojava i da nije bilo požara i povređenih.

Meteorit je prethdno toliko jakim sjajem obasjao rumunsko nebo da su se gorske službe iz Hunedoare i Gorža odmah spremile za intervenciju, misleći da je reč o avionu sa tehničkim problemima.

Informer

Blizu ponoći pojavili su se izveštaji da je meteorit možda pao u Bugarsku. Tamošnje vlasti saopštile su da se u regionu Vidina začuo zaglušujući prasak. Policijske ekipe su odmah upućene na teren.

- Što se tiče jake buke, to nije nesreća, već prirodna pojava. U vidinskom regionu situacija je mirna. Od sinoć su sve raspoložive snage upućene u region da vide da li ima povređenih. Nije bilo požara, niti materijalne štete - rekao je u sredu ujutru glavni poverenik Petar Kocin.

Informer

Prema njegovim rečima, samo jedan izveštaj je ukazivao da je selo Gomotarci čulo jak prasak u blizini jedne kuće.

- Kolege iz Rumunije javile su oko 23 sata da je prirodni fenomen - dodao je viši komesar Petar Kocin.

U međuvremenu, na društvenim mrežama objavljene su fotografije koje prikazuju ogromnu svetlu kuglu.

"Za sada imamo informaciju da se radi o palom meteoritu koji je viđen u skoro svakom gradu u zemlji. Ljudi su prijavili jaku svetlost na nebu, koja je pretvorila noć u dan, koji se završio snažnim praskom. Još uvek ne znamo gde je pao meteorit", izvestio je Meteo Balkans.

bTV je javila da Bugarska akademija nauka (BAN) i opservatorija Rožen nisu potvrdili informaciju i da nema zvaničnih podataka Nacionalnog instituta za meteorologiju i hidrologiju. 

Ekipe Regionalne direkcije MUP-a Vidin izvršile su provere po dojavama o jakoj eksploziji i nije bilo povređenih i materijalne štete.

- Svake godine na Zemlju padne između 25.000 i 30.000 meteorita. Njihova prosečna ukupna težina dostiže 10 tona - kaže Nikola Petrov iz Astronomske opservatorije Rožen. Prema njegovim rečima, ovaj je bio veličine fudbalske lopte.

- Fenomen koji smo primetili sinoć je pad veoma sjajnog meteorita. Ova tela eksplodiraju u atmosferi pre nego što dodirnu Zemlju - rekao je Penčo Markiški, fizičar sa Astronomskog instituta BAN i objasnio:

- Ovo je zaštitna funkcija naše atmosfere. Sva meteorska tela koja koso ulaze u zemljinu atmosferu se zagrevaju dok ne eksplodiraju, a ova eksplozija se dešava na visini od nekoliko desetina kilometara. Na taj način nas atmosfera štiti od ovakvih pojava, a ova eksplozija se dešava na visini od nekoliko desetina kilometara, a da ne dođe do eksplozije.