12.07.2023.

17:01

Foto: Reuters

Planeta

Ukrajina prešla sve granice! Britancima prekipelo, nikad brutalnije opleli po Kijevu!

Volas je rekao da je njegov "savet" Ukrajincima da uvere neke sumnjičave političare u Vašingtonu i drugim glavnim gradovima Zapada da su desetine milijardi funti koje troše na vojnu pomoć njihovoj zemlji za rat sa Rusijom vredne toga.

- Tu moramo biti oprezni. Sviđalo se to nama ili ne, ljudi žele da vide zahvalnost - rekao je Volas na brifingu za novinare na marginama dvodnevnog NATO samita.

Britanski ministar obrane je takođe izjavio da Ukrajina uvek traži više, čak i nakon što je primila najnoviju pošiljku oružja.

- Moj savet Ukrajincima je ponekad... gledajte, uveravate zemlje da odustanu od svojih zaliha oružja i da, ovaj rat je plemenit i da, vidimo to kao da vodite rat ne samo za sebe nego i za naše slobode -  rekao je Volas.

"Mi nismo Amazon"

Volas je rekao da "ponekad čujete gunđanja" od američkih zakonodavaca - ne od Bajdenove administracije - o podršci Ukrajini jer "smo dali 83 milijarde dolara ili koliko već, znate... mi nismo Amazon."

Britanski ministar odbrane rekao je da je i prošle godine u junu rekao Ukrajincima da Velika Britanija nije dostavna služba kada je reč o isporuci oružja. 

- Rekao sam Ukrajincima prošle godine, kada sam vozio 11 sati do Kijeva da mi daju popis oružja, da mi nismo "Amazon" - rekao je Volas.

Takođe je rekao da ih je upozorio da moraju da pruže bolju obuku svojim vojnicima kako bi zaustavili visoku stopu gubitaka jer bi to moglo dovesti do gubitka političke podrške.

Umesto toga, ponudio je da program obuke ukrajinskih vojnika bude u Velikoj Britaniji.