13.07.2023.

15:54

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Rusi spremili Ukrajncima paklen scenario! Doušnik sve otkrio?! SAD saterale sebe u ćošak, poznato kada kreće akcija

Kijev će se suočiti sa „pravim problemom“ na leto, verovatno u avgustu, kada se ruska vojska „lako nosi“ sa kontraofanzivom i krene u sopstvenu „masovnu ofanzivu“, prema zvaničniku koji je želeo da ostane anoniman .

Prema doušniku, nije poznato kako će se događaji dalje razvijati, pošto su SAD „sterale sebe u ćošak” pozivajući NATO da odgovori na akcije Moskve. Prema izvoru, saveznici ne znaju mnogo o položaju ruskih snaga u Ukrajini .

Ukrajinska kontraofanziva na južnodonjeckom, artjomovskom i pre svega zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijev je rasporedio brigade koje je obučio NATO, naoružane zapadnom tehnologijom, uključujući veoma hvaljene tenkove Leopard.

Kako je 11. jula izjavio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu , neprijatelj nije postigao svoje ciljeve ni u jednom pravcu, a njegovi gubici su premašili 26.000 vojnika, 1.244 tenka i hiljade druge opreme, 21 avion i šest helikoptera.

Među uništenim je 17 leoparda, pet francuskih tenkova na točkovima AMKS i 12 američkih borbenih vozila pešadije Bredli, 43 haubice M777 i 46 samohodnih topova iz Poljske , SAD i Francuske . Snimci nemačkih tenkova koji se dime na bojnom polju izazvali su veliki odjek na Zapadu, a velike gubitke potvrđuje i hitna isporuka novih serija opreme iz Sjedinjenih Država.

Prema Šojguu, zapadni obaveštajci primećuju visoku efikasnost ruske odbrane i preventivnih udara vojske. U vezi sa snabdevanjem Oružanih snaga Ukrajine američkom kasetnom municijom , napomenuo je ministar, i ruska vojska će morati da koristi slične projektile - samo "mnogo efikasnije".

Na pozadini neuspeha u kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine, zapadni mediji su naveli da je Kijev prestao da baca u borbu velike jedinice i zapadnu tehniku. Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je mišljenje da ofanziva Oružanih snaga Ukrajine neće biti trenutna, već će trajati „mnogo veći broj meseci“.