13.07.2023.

18:37

Foto: Reuters/AP/Fotomontaža

Planeta

Pobili ste hiljade Poljaka, ima da ih pronađete i sahranite kako dolikuje! Vrašava ucenila Kijev !

Moravjecki je u utorak učestvovao na ceremoniji u Varšavi povodom obeležavanja 80. godišnjice masakra u Voliniji i istočnoj Galiciji. Procenjuje se da su pripadnici Ukrajinske ustaničke armije (UPA), milicije Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), ubili oko 100.000 etničkih Poljaka.

Pokolj se dogodio između 1943. i 1945. godine usred haosa nacističke okupacije. Nacionalisti su se udružili sa osvajačima, nadajući se da će uz njihovu pomoć stvoriti monoetničku ukrajinsku državu. Masovna ubistva, koja Varšava smatra činom genocida, imala su za cilj da pomere demografiju u korist istog cilja.

11. jul 1943. smatra se vrhuncem zločina, pošto je UPA tog dana izvršila koordinisani napad na oko 100 pretežno poljskih sela i gradova.

- Ovaj zločin nije izvršio bezdušni državni aparat, već ljudi, koji su svoju mržnju okrenuli prema onima sa kojima su živeli godinama, decenijama, vekovima - izjavio je Moravjecki.

Poljski premijer je istakao da „neće biti punog poljsko-ukrajinskog pomirenja" dok svi ostaci žrtava ne budu sahranjeni u skladu sa hrišćanskom tradicijom.

Moravjecki je dalje sugerisao da Ukrajina, budući da je nacija u ratu, i da stalno gubi svoje civile zbog nasilja, mora da shvati osećanja poljskog naroda, dok je Ukrajince nazvao „susedima i saveznicima".

Sadašnja ukrajinska vlast gleda na OUN, UPA i njihove vođe kao na nacionalne heroje, jer su se borili za nezavisnost Ukrajine od Sovjetskog Saveza. Istaknuti nacionalisti nose ulice po njima, dok se rođendan Stepana Bandere, vođe OUN, obeležava godišnjim bakljadama.

Neki ukrajinski zvaničnici, poput bivšeg ambasadora u Nemačkoj Andreja Melnika, negirali su zločine nacionalista koji su imali na meti Poljake, Jevreje, komuniste i druge grupe.