13.07.2023.

19:19

Foto: Tanjug/AP/Susan Walsh

Planeta

Tante za kukuriku! Američki novinar otkrio: Šta je Bajden obećao Erdoganu za podršku članstvu Švedske u NATO

- Bajden je dobio ono što mu je bilo potrebno pred samit NATO ove nedelje, preokrenuvši predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koji je saopštio da će podržati članstvo Švedske u NATOBajden je obećao da će MMF obezbediti Turskoj toliko potreban kredit u iznosu od 11 do 13 milijardi dolara - napisao je Herš na platformi Sabstak.

Kako je naveo Herš, odluka predsednika Turske u velikoj meri je bila uslovljena neophodom obnovom infrastrukture u zemlji posle razornog zemljotresa 6. februara.

- Bajden je morao da osigura pobedu, dok je Turska u teškoj finansijskoj krizi - navodi Herš reči izvora.

Podsetimo, Samit NATO održan je 11. i 12. jula u Viljnusu, prestonici Litvanije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je nedavno da će Turska početi proces ratifikacije švedske aplikacije za članstvo u Alijansi.

- Predsednik Erdogan složio se da protokol o pristupanju Švedske NATO-u što pre podnese parlamentu na ratifikaciju i sarađuje sa njim da što pre potvrdi ovaj dokument - rekao je Stoltenberg.

Ankara: Nije istina

- U Ankari su demantovali navode da je Bajden ponudio Turskoj novac MMF u zamenu za saglasnost o članstvu Švedske u NATO - rekao je za Sputnjik izvor u administraciji predsednika Turske.