15.07.2023.

00:15

Foto: EPA-EFE

Planeta

Novi skandal u Švedskoj! Policija dozvolila spaljivanje Biblije ispred ambasade Izraela

 

Lokalna policija saopštila je pre dve nedelje da je primila zahtev nekoliko ljudi da spale jevrejske i hrišćanske Biblije ispred izraelske ambasade u Stokholmu 15. jula kao „simbolički skup za slobodu govora”. Zahtev je usledio samo nekoliko nedelja nakon što su demonstranti u gradu spalili nekoliko knjiga Kurana.

Ovaj potez izazvao je veliko gnev u Izraelu i jevrejskim grupama. Predsednik Isak Hercog rekao je da je to "čista mržnja".

„Nedvosmisleno osuđujem dozvolu datu u Švedskoj da se spaljuju svete knjige. Kao predsednik države Izrael, osudio sam spaljivanje Kurana, svetog za muslimane širom sveta, a sada mi je slomljeno srce što ista sudbina čeka i jevrejsku Bibliju, večna knjiga jevrejskog naroda. Dozvoliti uništavanje svetih tekstova nije vežba slobode izražavanja, to je eklatantno podsticanje i akt čiste mržnje. Ceo svet mora da se ujedini u jasnoj osudi ovog odbojnog čina", rekao je Hercog.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je „Izrael veoma ozbiljno shvatio ovu sramnu odluku da naudi svetom mestu jevrejskog naroda“.