15.07.2023.

09:01

Foto: EPA / Ukrainian Presidential Press Service Handout

Planeta

Ukrajinski pukovnik očajan: Pogledajte šta rade Rusi! Sedam dana smo ratovali uzalud!

Dok je pokušavao da sa svojim vojnicima zauzme rusku poziciju, ukrajinski pukovnik Viktor Sikoza je primio uznemirujuću vest: Rusi su izgradili još jednu tvrđavu iza nje. Protraćeno je sedam dana rata.

- Još uvek grade utvrđenja -  rekao je Sikoza.

Upravo ove odbrambene strukture usporavaju napredak ukrajinskih trupa na jugu zemlje. Sikozine trupe, ili 36. brigada marinaca, predvode ukrajinski napad na uzvišenje koje drže ruske snage. Brigada je za sada prešla put od osam kilometara.

Priče poput Sikozine mogu se čuti i od drugih ukrajinskih komandanata koji su napali utvrđene ruske položaje. Tokom protekle nedelje, Sikoza je nadgledao napad na šumu, koja je delimično okružena močvarnim područjem. Rusi su postavili mine na jedino parče zemlje koje je dovoljno čvrsto da izdrži težinu oklopnih vozila. Zbog toga je napad morala da izvrši pešadija. Sikozini marinci su ušli u šumu i sukobili se sa Rusima, koji su bili nedaleko od njih. Ruska jedinica koja broji oko 80 vojnika kopala je rovove u šumi, piše Njujork tajms, prenosi Jutarnji.

Kontraofanziva ne ide po planu, to je priznao čak i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski . I Zapad se nadao da će kontraofanziva biti brža, a američki zvaničnici javljaju da Ukrajinci takođe gube skupu i vrednu zapadnu mašineriju zbog minskih polja.

Sikoza kaže da su Rusi gradili utvrđenja više od godinu dana. Zato kontraofanziva neće biti brza kako se misli. Sikoza kaže da Rusi imaju tri linije odbrane iza pomenutog uzvišenja. Ruske snage su ih dodatno utvrdile „zmajevim zubima“, betonskim barikadama dizajniranim da zaustave i uspore tenkove. Osim toga, Rusi su na tu lokaciju poslali dodatne trupe. Sikozine ruke su manje-više vezane.

- Nemamo dovoljno preciznog naoružanja za napad na ciljeve koji su veoma udaljeni - rekao je ukrajinski pukovnik i dodao da će ova dodatna utvrđenja usporiti ukrajinske vojnike.