15.07.2023.

10:38

Foto: Printskrin video

Planeta

Veliki konvoj Vagnera ušao u Belorusiju! Zelenski strahuje od napada na Kijev? (VIDEO)

"Ujutru 15. jula primećena je velika kolona automobila i kamiona takozvanih DPR/LPR registarskih oznaka. Sve ukazuje da se radi o konvoju Vagner grupe koji je noću ušao u Belorusiju iz Ruske Federacije u rejon Kričeva", navodi se u izveštaju.

Kolona je išla kroz Rohačov u pravcu Bobrujska, a zatim do Osipoviča. Trasa ukazuje da se kretala ka šatorskom kampu u selu Gol.

U konvoju je viđeno najmanje 60 vozila, uključujući kamione, velike kamione, kombije i najmanje 3 autobusa za prevoz ljudi, navodi Gajun. Kolona je bila u pratnji beloruske saobraćajne policije.

Dan ranije Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da su "vagnerovci"počeli da obučavaju belorusku vojsku.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 27. juna rekao da očekuje da će komandanti Vagnera koji su stigli u Belorusiju preneti svoje borbeno iskustvo beloruskoj vojsci.

Ruski mediji su 26. juna, pozivajući se na sagovornika u odeljenju za šumarstvo Mogiljevske oblasti, javili da je u regionu već u toku izgradnja vojnog kampa za plaćenike Vagnera, a pojavili su se i satelitski snimci navodno vojne baze u izgradnji jugoistočno od Minska.

Jedan od kampova nalaziće se u blizini grada Osipoviči. Udaljen je 200 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Da se nešto "kuva" u Belorusiji potvrdilo je i najnovije obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je u obraćanju javnosti rekao da "Kijev ostaje na oprezu na severnoj granici sa Belorusijom, čak i ako za sada nema neposredne pretnje". On je to izjavio posle sastanka sa šefovima obaveštajnih službi i komandantima armija.