15.07.2023.

16:31

Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Planeta

Ovo je Berluskonijev naslednik na čelu stranke Forza Italia

Tajani je jednoglasno izabran od strane nacionalnog saveta stranke, i suočava se sa teškim zadatkom da oživi moć stranke čija je javna podrška godinama opadala, čak i pre Berluskonijeve smrti.

Tajani je veći deo karijere proveo van Italije, bio je evropski komesar u Briselu i predsednik Evropskog parlamenta. Nedostaje mu harizma njegovog prethodnika i nije među popularnijim italijanskim političarima. „Dobijam gotovo nemoguće nasledstvo“, rekao je Tajani (69) na skupu nacionalnih, evropskih i lokalnih predstavnika partije Forca Italija u Rimu.

- Nije lako voditi politički pokret koji vodi Silvio Berluskoni skoro 30 godina - rekao je Tajani na bini pred ogromnim Berluskonijevim ekranom. Forca Italija je mlađi partner među tri glavne stranke u desničarskoj vladi premijera Đorđa Melonija, zajedno sa njenom braćom iz Italije i Ligom Matea Salvinija.

- Želimo da budemo centar desnog centra“, rekao je Tajani, ministar inostranih poslova od prošlog oktobra. "Mi se razlikujemo od naših saveznika i ne nameravamo da se odreknemo svog identiteta - dodao je on.

Nedavne ankete pokazuju da njegovu stranku podržava oko sedam odsto birača, Ligu oko 10 odsto, a Braću Italije skoro 30 odsto. Nakon što je započeo svoju političku aktivnost u malom monarhističkom pokretu 1980-ih, Tajani se pridružio Forca Italia osnovanoj 1994. i bio je Berluskonijev portparol u njegovoj prvoj vladi iste godine.