16.07.2023.

06:43

Foto: Reuters/Printscreen Twitter

Planeta

Evo zašto Zelenski traži kasetne bombe! Njujork tajms otkrio bolnu istinu o stanju ukrajinskih snaga!

Prema analizi vojnog portala "Oriks", koji prati gubitke ukrajinske tehnike, procenjuje da je uništeno blizu trećine "bredlija" koje je Ukrajina do sada dobila. Gubici su slični i kada je reč o nemačkim tenkovima "leopard", navodi "Njujork tajms".

Gubici su u narednim nedeljama pali na desetak odsto, tvrde zvaničnici, pre svega zato što su Ukrajinci promenili taktiku i prestali su da "srljaju" u ruska minska polja.

Ipak, te "dobre vesti" samo maskiraju sumornu istinu, navodi američki list. Gubici su smanjeni zato što je čitava kontraofanziva usporila - ili se čak potpuno zaustavila - pošto se Ukrajinci muče da savladaju moćnu rusku odbranu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nedavno je priznao da je kontraofanziva "privremeno pauzirana", kritikujući zapadne zemlje što ne šalju oružje i municiju dovoljno brzo.

I Amerikanci su priznali da dejstva ukrajinske vojske ne daju željene rezultate, ali da se nadaju da bi napredak mogao da se ubrza kada Kijev bude počeo da koristi kasetnu municiju dobijenu od Vašingtona.

Snažna ruska odbrana

Jedan ukrajinski vojnik je rekao za "Njujork tajms" da je njegova jedinica dronom snimila najmanje šest oklopnih vozila koja su se našla na udaru ruske artiljerije južno od gradića Velika Novosilka i da su "svi uništeni".

Rusija je imala više meseci da dobro pripremi odbrambene linije, koje su ojačane minskim poljima i protivtenkovskim zamkama, dok ih nadleću ruski dronovi i helikopteri. Zbog toga ne iznenađuje što su Ukrajinci pretrpeli značajne gubitke tokom prvih nekoliko nedelja kontraofanzive, navodi njujorški list.

Poseban problem predstavljaju prostrana polja južne Ukrajine, gde se vode najžešće borbe. Na tom delu fronta američki transporteri "bredli" redovno završavaju kao žrtve ruskih mina, navode ukrajinski vojnici.

- Zvoni vam u ušima i stvari (u kabini) lete na sve strane - tako je svoje iskustvo opisao jedan ukrajinski vojnik, koji je preživeo eksploziju mine. Ipak, "bredliji" češće završavaju potpuno uništeni i pre nego što dođu do same linije fronta.