16.07.2023.

22:13

Foto: printscreen/ilustracija

Planeta

Samo deo Ukrajine koji uđe u sastav Poljske, može u NATO?! Šokantne tvrdnje jednog od glavnih ljudi Dume

- Od samog početka smo znali da niko tamo neće prihvatiti Ukrajinu. Dakle, ništa novo. Ukrajina nikada neće biti članica NATO-a ili će biti članica NATO-a samo kao deo Poljske, neki njen deo - Kartapolov je rekao za TASS.

On je naglasio da je Americi potrebna Ukrajina "samo da bi nastavila posrednički sukob sa Rusijom".

- I nastaviće se do poslednjeg Ukrajinca. Kada Ukrajinci nestanu, na redu su Poljaci i Finci, oni su posebno pripremljeni za ovo, za ovo je Finska primljena u NATO, generalno - rekao je Kartapolov.

Prema njegovim rečima, poslednji samit je bio "još jedan antiruski sabat koji su organizovale i sprovele Sjedinjene Države."

- Moramo jasno da shvatimo da NATO nije organizacija ravnopravnih partnera, NATO je tako fiktivna struktura koja prikriva akcije SAD na evropskom kontinentu. Ništa više - rekao je Kartapolov.

Stoga je, siguran je, "u najmanju ruku naivno" tretirati ovaj samit kao jednoglasnu odluku nezavisnih država.

- To su samo vazali koji su skočili na obe noge pred vlastelom i rekli šta su napisali - naglasio je Kartapolov.

Istovremeno, dodao je, vredna pažnje je bila odluka zemalja članica alijanse da "planiraju da promene sastav svojih multinacionalnih bataljonskih grupa koje se nalaze na istočnom krilu, pre svega na Baltiku".

- Jasno je da ovo neće ostati bez našeg odgovora, bićemo prinuđeni da u skladu s tim odgovorimo - smatra Kartapolov.

U Viljnusu je u utorak održan prvi i glavni radni dan samita NATO. Prema završnom saopštenju, koje je saopštio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, učesnici samita su odlučili da od Ukrajine ne zahtevaju ispunjavanje akcionog plana za članstvo u NATO, već su odobrili i višegodišnji program vojne pomoći Ukrajini.

Istovremeno, lideri NATO-a obećali su da će pozvati Kijev u alijansu "kada se ispune svi uslovi", ali tek po okončanju sukoba. Stoltenberg je odgovorio na kritike ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na odluku samita ističući da NATO nikada nije postavio vremenski okvir za pridruživanje bilo koje zemlje alijansi, uključujući Ukrajinu.