17.07.2023.

06:59

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) Napadnut Krimski most! Odjeknule snažne eksplozije, ima mrtvih!

"Prema podacima Ministarstva zdravlja Krasnodarske teritorije, maloletno lice povređeno je u vanrednoj situaciji na Krimskom mostu", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da se pretpostavlja da je reč o povredi umerene težine.

"U ovom trenutku, lekari se spremaju za intervenciju, a dete će helikopterom biti prebačeno u regionalnu bolnicu", navodi se u saopštenju ministarstva.

Prema rečima guvernera Belgorodske oblasti Vjačeslava Gladkova, povređena je devojčica, a njeni roditelji su poginuli.

Raketni napad?

Ruski Telegram kanali spekulišu da se radi o raketnom napadu. Moguće da je upotrebljena modifikovana raketa 5V28 koja je lansirana iz dalekometnog PVO sistema S-200 "Vega-M" za gađanje zemaljskih ciljeva.

Ove rakete su u poslednje vreme počele da se upotrebljavaju za gađanje ciljeva u operativnoj dubini fronta.

Na ruskim resursima se spominje i mogućnost upotrebe drona-kamikaze koji se kreće po površini vode i koji je veoma složen cilj za detekciju.

Čule se dve eksplozije

Rojters prenosi, pozivajući se na ukrajinsku novinsku agenciju RBC, da su se čule dve eksplozije na mostu i dodaje da nije mogao nezavisno da potvrdi izveštaje. Za sada nema komentara sa ukrajinske strane.

Na mesto događaja izašla je ekipa istražnog komiteta, a rusko ministarstvo saobraćaja demantovalo je da je došlo do oštećenja stuba mosta i navelo da je oštećen samo kolovoz. U vanrednom štabu Krasnodarskog kraja su pojasnili da je gužva, koja je nastala na ulazu na most, sada smanjena i da je kolona duga tri kilometra.

Šef Krima Sergej Aksjonov rekao je da bi železnički saobraćaj mogao da bude ponovo uspostavljen do 9.00 po lokalnom vremenu. On je na Telegramu zamolio stanovnike regiona i turiste da koriste alternativne kopnene puteve, umesto Krimskog mosta.

- Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, molim stanovnike i goste na poluostrvu da se suzdrže od putovanja preko Krimskog mosta i da, iz bezbednosnih razloga, izaberu neki alternativni put. Verujte samo zvaničnim informacijama - naveo je Aksjonov, ne precizirajući zbog čega je nastao problem.