18.07.2023.

12:14

Foto: Reuters

Planeta

Monstruozno! Kijev konačno priznao šta planira sa Rusima, u opasnosti stotine hiljada ljudi!

Očekuje se da će oko 10.000 Ukrajinaca biti stavljeno na crnu listu zbog saradnje s ruskim vlastima, dok će oni koje smatraju "žrtvama" okupacije biti pošteđeni kazne.

Na Krimu se procenjuje da su se od 2014. godine, kada su ga zauzele ruske snage, naselile stotine hiljada Rusa. Taševa navodi brojku između 500.000 i 800.000 doseljenika. Svi Rusi koji su ilegalno ušli biće podvrgnuti "prisilnom proterivanju".

Taševa ističe da će obim kampanje zavisiti o načinu deokupacije i ponašanju Rusa. Očekuje se da će Rusi napustiti Krim pre dolaska ukrajinskih oružanih snaga, te će mnogi pokušati da pobegnu kako bi izbegli suočavanje s pravdom. Ukrajina planira sistematsku procenu onih koji ostanu, sa posebnim fokusom na ukrajinske državljane, bez obzira na rusko državljanstvo koje su stekli dobrovoljno ili pod pritiskom ruskih vlasti 2014. godine.

Ukrajinski zvaničnici pozivaju stanovnike Krima da se pripreme za povratak ukrajinskih snaga. Krim je već gotovo deceniju pod ruskom kontrolom, a mnogi stanovnici izražavaju više simpatija prema Moskvi, što je delimično rezultat ruske imigracije i prisustvu ruske pomorske baze u Sevastopolju.

Ukrajina će lustrirati bivše zvaničnike koji su sarađivali s ruskom vladom, a biće im zabranjeno i obavljanje vladinih ili službenih funkcija barem nekoliko godina. Očekuje se da će oko 10.000 zvaničnika biti obuhvaćeno lustracijom.

Ukrajina takođe planira amnestiju za one koji nisu učestvovali u zločinima protiv čovečnosti, ali ističe da neće tolerisati zločine, posebno protiv civila i manjina poput krimskih Tatara. Pravda će biti tražena za počinitelje takvih zločina, ali će se stepeni uključenosti uzeti u obzir prilikom postupanja s pojedincima.