19.07.2023.

09:30

Foto: Tanjug/AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Istorijska šansa Kine! Ukrajina iscedila Zapad, Tajvan nema čime da se brani?!

- Zapadne zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini nedavno su bile prinuđene da dopunjavaju svoje zalihe i ponovo se posvete vojnim rashodima. Ali odbrambena industrijska baza borila se da poveća proizvodnju, ostavljajući stručnjake zabrinutim zbog spremnosti Zapada za potencijalni sukob – sa Kinom, na primer, zbog Tajvana - piše list.

U februaru je „Fajnenšel tajms“ pisao da je sukob u Ukrajini opustošio evropske arsenale i da u mnogim evropskim prestonicama ministri odbrane informišu o iscrpljenim zalihama oružja. Kako navodi list, skladišta, pa čak i „deponije“ ostali su potpuno prazni.

Agencija Blumberg je ranije izvestila da zemlje NATO-a, zbog potrebe da se obezbeđuje vojna pomoć Ukrajini, prolaze kroz ozbiljnu krizu sa kupovinom oružja, konkretno SAD, „najmoćnija zemlja u Alijansi“, prinuđene su da pozajmljuju ili kupuju konvencionalnu artiljerijsku municiju u Južnoj Koreji kako bi se obezbedile isporuke Ukrajincima.

Situacija oko Tajvana značajno je eskalirala nakon posete ostrvu početkom avgusta prošle godine tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je posetu Pelosijeve, videvši u ovom potezu podršku SAD tajvanskom separatizmu, i održala velike vojne vežbe.