19.07.2023.

13:41

Foto: Tanjug/AP/Reuters

Planeta

Ovako Putin planira da završi sa Ukrajinom! Ruski analitičar: Sprema se ofanziva neviđenih razmera!

Prema rečima Šipilina, to će biti odgovor na sabotaže i terorističke napade koje Ukrajina organizuje na teritoriji Rusije.

- Postepeno shvatamo da je ovo što se dešava u Ukrajini početak Trećeg svetskog rata, to više niko ne krije. Sada su, iz mog ugla, u toku pripreme za ozbiljnu ofanzivu. A da biste se pripremili za ozbiljnu ofanzivu, potrebno je da imate dovoljnu količinu municije, kao i dovoljnu količinu goriva. Bez ovih elemenata ofanziva je u osnovi nemoguća - rekao je ekspert.

On je napomenuo da je širina fronta oko 1.500 kilometara, što čini problem u planiranju ofanzive velikih razmra.

- Naš front je veoma dug – hiljadu i po kilometara. Pravac napada može ići ka regoinima Herson, Nikolajev, Odesa, kao i oblastima Sumi i Harkov.  Priprema za ofanzivu takvih razmera trajaće mesecima - rekao je Šipilin.

On kaže da će Rusija morati da toleriše nove diverzije, poput napada na Krimski most.

- To ne znači da treba tolerisati sabotaže, već da treba razumeti da reakcije na te sabotaže neće biti trenutne - rekao je Šipilin.

Odesa kao glavni pravac ofanzive?

Pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona, u intervjuu za Jutjub kanal "Judging Freedom" izjavio je da jedna odluka NATO-a može naterati predsednika Rusije Vladimira Putina da krene u aktivnu ofanzivu u Ukrajini sve do Odese. 

Pukovnik smatra da severnoatlantska alijansa može da uskoro izazove zaoštravanje krize, imajući u vidu izjave Poljske i Litvanije o inicijativama za slanje NATO trupa u Ukrajinu. 

Informer

 

On tvrdi da bi odluka o slanju poljskih i litvanskih trupa u Ukrajinu isprovocirala Putina da pokrene ofanzivu ka Odesi.

Ruska vojska već dva dana izvodi žestoke vazdušne napade na Odesu i Nikolajev, lučke gradove na Crnom moru. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ovi napadi su izvedeni u znak osvete zbog napada Ukrajine na Krimski most

Portparol ministarsta Igor Konašenkov izjavio je da su na području Nikolajeva i Odese uništena skladišta goriva ukupnog kapaciteta od oko 70 hiljada tona, prenosi TASS.

Ruski političari traže napad na Odesu i Nikolajev

Zamenik predsedavajućeg Međunarodnog odbora Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov smatra da nakon terorističkog napada Ukrajine na Krimski most, Odesa i Nikolajev bi trebalo da postanu ruski gradovi

- Ukrajina mora biti potpuno odsečena od Crnog mora, inače će se pretnje Krimu ponavljati iznova i iznova. Odesa i Nikolajev ponovo moraju da postanu ruski regioni - napisao je Džabarov na svom Telegramu.

Dan uoči napada na Krimski most, predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov je izjavio da je Odesa ključna tačka za kontrolu severne obale Crnog mora.

- Veoma je važno da Rusija preuzme kontrolu nad celokupnom severnom obalom Crnog mora. Ključna tačka je ovde – Odesa. Njeno oslobađanje će za nas biti jedan od odlučujućih rezultata specijalne operacije u Ukrajini - rekao je Konstantinov Sputnjiku.