19.07.2023.

16:35

Foto: Tanjug/AP

Planeta

"Zatvorićemo granicu!" Pet članica EU traže zabranu uvoza ukrajinskog žita, Poljaci i Mađari besni, ovo neće proći!

Nađi je na putu ka Varšavi izjavio da će pet država - Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka - zatražiti da zabrana ostane i nakon isteka vremenskog roka za četiri ukrajinska proizvoda - brašna, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta, a da se nastavi sa tranzitnim izvozom.

- Idemo u Varšavu radi učvršćivanja saradnje pet država i potpisa deklaracije ili sporazuma kojim ćemo zatražiti od EU da produži zabranu i nakon 15. septembra - naglasio je Nađi.

Sa njim se posle sastanka ministara poljoprivrede ovih zemalja složio i poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Robert Teljus.

- Potpisali smo zajednički stav pet zemalja koja se tiče, pre svega, produženja zabrane uvoza četiri vrste žitarica. Ograničenja koja je Evropska komisija uvela na ove četiri vrste žitarica donela su neočekivano pozitivno efekat - rekao je Teljus.

- Naš zajednički stav je da se ova zabrana produži najmanje do kraja godine - dodao je on.

Nakon toga je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da će Poljska samostalno zabraniti uvoz žitarica iz Ukrajine ako Evropska komisija ne produži zabranu.

- Sada smo suočeni sa dilemom. Za manje od dva meseca, u skladu sa odlukom Evropske komisije, treba ponovo da otvorimo granice – 15. septembra. Želim da budem jasan: mi nećemo otvoriti ovu granicu - istakao je Moravjecki.

- Ili će Evropska komisija pristati na opštu uredbu koja će produžiti ovu zabranu, ili ćemo to učiniti sami. Bićemo čvrsti, bićemo odlučni i definitivno ćemo zaštititi poljskog farmera - zaključio je on.

Informer

Žetva kukuruza i suncokreta još nije ni počela u Mađarskoj, a se u skladštima i dalje nalaze određene količine ukrajinskih proizvoda.

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka postale su alternativni pravci za izvoz ukrajinskih žitarica nakon početka sukoba u toj zemlji. Ove države strahuju da bi, ukoliko se ne produži Sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka koji su prošle godine postigli UN, Rusija i Turska, moglo doći do povećanja protoka te robe i zagušenja u ovih pet zemalja.

EU je u maju dozvolila da ovih pet država zabrani prodaju ukrajinsog brašna, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta, dok je dozvoljen prolaz ovog tereta za potrebe izvoza u druge države, uključujući evropski blok. Zabrana ističe 15. septembra.

Ranija zagušenja blokirala su više miliona tona žitarica u ovih pet država i oborila cene, što predstavlja problem za lokalne poljoprivrednike.