19.07.2023.

18:51

Foto: Reuters

Planeta

London priznao - Ukrajina je naša "borbena laboratorija"! Kijev im služi za...

Britanska vojska će postati bolja zahvaljujući ukrajinskoj "borbenoj laboratoriji". Osvojiće i uvesti novu borbenu tehnologiju brže jer uči iz tekućeg sukoba, rekao je ministar odbrane Ben Volas poslanicima tokom predstavljanja nove verzije dokumenta o komandi odbrane, koji je prvi put objavljen 2021.

- Fokusirani smo na to kako da lekcije Ukrajine unesemo u naš osnovni posao - dodao je Volas jedan od četiri ključna pravca modernizacije koje je zacrtalo njegovo odeljenje.

- Sledeći korake Ukrajine, povećavamo nabavku rešenja od 100 funti koja mogu da zaustave pretnje od 100 miliona funti - rekao je Volas .

Plan takođe traži povećanje ulaganja u vojno osoblje, bližu saradnju sa odbrambenom industrijom i povećanje produktivnosti unutar odeljenja.

Visoki ukrajinski zvaničnici, uključujući ministra odbrane Alekseja Reznikova, priznaju da je Ukrajina prirodan poligon za testiranje oružja zapadne proizvodnje.

- Zainteresovani smo za testiranje modernih sistema u borbi protiv Rusije i pozivamo proizvođače oružja da ovde testiraju svoje nove proizvode - rekao je ukrajinski ministar prošlog meseca lobističkoj grupi pro-NATO Atlantskog saveta.

- Dajte nam alate, završićemo posao i imaćete nove informacije - istakoa je Reznikov.

Volas je među najentuzijastičnijim javnim pristalicama Ukrajine i dosledno je izražavao uverenost da će ona pobediti u sukobu sa Rusijom.

Tokom parlamentarne debate, ministar je tvrdio da će mere koje je formulisao njegov kabinet omogućiti Velikoj Britaniji da brže dobije vojne kapacitete i da bude agilnija u njihovom raspoređivanju na globalnom nivou. Britanske aktivnosti bi bile povezane sa aktivnostima njenih saveznika, insistirao je.

Moskva je jkasno stavila do znanja  da isporukom oružja Kijevu, SAD i njihovi saveznici produžavaju sukob, ali da neće promeniti njegov ishod. Optužila je britansku vladu da je prošle godine bila ključni instrument u prekidanju mirovnih pregovora sa Ukrajinom.