22.07.2023.

06:39

Foto: Reuters

Planeta

Svet u šoku! Gde zapravo završava ukrajinsko žito?! Italijanski ministar sasuo Zapadu istinu u lice!

- Sve je međusobno povezano i to je svakako element zabrinutosti. Ukrajinsko žito se u 95 odsto odsto slučajeva izvozi van Afrike, ali kada ove zemlje ne budu dobile to žito, okrenuće se da ga traže negde drugde, što neminovno dovodi do povećanja svetskih cena. Posledica svega toga je da je Africi sve teže da ga kupi - kazao je Krozeto u intervjuu listu "Stampa".

Prema njegovim rečima, destabilizacija u afričkom regionu će uticati i na Evropu.

Rusija radi na novim rutama 

Rusija radi na novim rutama za izvoz žitarica, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin nakon što se Moskva povukla iz Crnomorskog ugovora o izvozu žita.

On je rekao da će Moskva učiniti sve da zaštiti Afriku od posledica ruskog povlačenja iz Crnomorskog sporazuma, preneo je Rojters.

Sporazum o žitu okončan je 17. jula. Rusija, koja je nekoliko puta produžavala sporazum zaključen u julu 2022. o crnomorskom koridoru za brodove sa ukrajinskim žitom, podsetila je da deo posla koji se tiče Ruske Federacije – uklanjanje prepreka izvozu poljoprivrednih proizvoda – nikada nije ispunjen. 

Moskva je takođe upozorila da, iako su sporazumi namenjeni slanju hrane najsiromašnijim zemljama, najveći deo žitarica iz Ukrajine odlazi u razvijene zemlje Zapada. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo je da je "Rusija spremna da se vrati sporazumu, ali tek kada bude ispunjen deo koji se tiče Moskve".