22.07.2023.

10:05

Foto: Reuters/EPA

Planeta

Zelenski preti: Krimski most mora biti neutralisan!



Drumski i železnički most, koji je izgradila Rusija i pustila u upotrebu 2018. godine, "nije samo logistička saobraćajnica", rekao je Zelenski, u obraćanju u petak preko video veze na bezbednosnoj konferenciji u Aspenu u SAD. 

On je dodao da je reč o ruti koju ruska vojska koristi sa snabdevanje municijom u ratu sa Ukrajinom i da je Moskva militarizovala poluostrvo Krim.

- Za nas je ovo razumljivo neprijateljski objekat izgrađen suprotno međunarodnom pravu i svim važećim normama. Dakle, razumljivo, most je legitimna meta za nas. I cilj koji nam donosi rat, a ne mir, mora biti neutralisan - naglasio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik negirao je tokom obraćanja bilo kakvu vezu između napada na most u ponedeljak i ovonedeljnog povlačenja Rusije iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka. 

Rusija je, kako je rekao, od samog početka ometala rad žitnog koridora.

- Kasnije su uzeli ovu situaciju oko Krimskog mosta, koristeći je samo kao izgovor, Da nije to, našli bi drugi primer, drugi razlog - izjavio je Zelenski.

On je saopštio i da ukrajinska protivofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo jer je operacija "kasnila" i trebalo je vremena da se pripremi, jer su ruske okupatorske snage postavile nekoliko odbrambenih linija i u velikoj meri minirali ukrajinsku teritoriju.

- Ukrajina se ne povlači. Ona progresivno oslobađa svoje teritorije, što je veoma važno - naglasio je Zelenski.

U eksplozijama na mostu na Krimu u ponedeljak su poginula dva civila i van upotrebe je njegov deo koji se koristi za drumski saobraćaj, prenosi Rojters. Kijev je pozdravio ovaj napad, ali nije direktno preuzeo odgovornost, a Moskva, koja je pripojila Krim 2014. godine za eksplozije je okrivila Ukrajinu, koja nastoji da povrati tu teritoriju.