22.07.2023.

10:42

Foto: Tanjug/AP

Planeta

NATO oficir ismeva Kijev i mentore! Ukrajinci dva meseca u kontraofanzivi, a zapravo Rusi napreduju!

Ovaj američki vojni ekspert u autorskom tekstu za portal 1945 ukazuje da Ukrajinci gube u svojoj velikoj kontraofanzivi i da su zapravo Rusi ti koji su u kontranapadu, kao i da na nekim pravcima, poput linije Kremena-Svatovo, napreduju.

Atlamazoglu je podsetio da su Oružane snage Ukrajine pre skoro dva meseca krenule u kontraofanzivu, ali da su i dalje bez ikakvog uspeha.

On se osvrnuo na Donbas, gde, kako je rekao, Kijev nastavlja da daje prioritet sektoru Bahmut, angažujući veliki broj trupa i oružanih sistema kako bi razotkrila prethodna ruska napredovanja.

"Ovde  su ruske snage verovatno krhke, ali se za sada drže. Južnije u Donjeckoj oblasti, posebno oko Avdejevke, ruske snage nastavljaju da pokušavaju lokalne napade, sa malim uspehom“, podseća Atlamazoglu na najoviju ocenu britanske vojne obaveštajne službe.

Front u južnoj Ukrajini ostaje jedan od najvažnijih za obe vojske. Ako bi  Ukrajinci  ovde postigli operativni prodor, mogli bi da stignu do Krima i preseku kopneni most koji je Kremlj napravio kada je zauzeo delove istočne Ukrajine. Kao rezultat toga, vode se teške borbe u sektoru, navodi se dalje.

Ukrajinska kontraofanziva  se odvija duž dve ose napredovanja, jedne u Zaporožju i druge u Hersonu. U prvom slučaju, ukrajinske snage napadaju sa severa i postigle su neke dobitke. Međutim, ruske odbrambene linije se i dalje drže, ocenjuje Atlamazogl, pa ponovo navodi podatke Britanaca:

"U ovoj oblasti, Rusija  je verovatno primenila režim granatiranja artiljerije  u pokušaju da sačuva svoju kritičnu sposobnost indirektne vatre".

Obimna minska polja i potporna utvrđenja i dalje su glavni razlog zašto ukrajinske snage  nisu napredovale brže, podseća NATO oficir u penziji.