24.07.2023.

17:34

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Planeta

Sprema se veliki napad? Rusi na oprezu, sprovode se mere PVO

- Kao što znate, bespilotne letelice su neutralisane i preduzimaju se dalje mere u tom pravcu. Što se tiče razvoja sistema zaštite i obezbeđivanja njegovog intenzivnijeg delovanja, to je pitanje za Ministarstvo odbrane - rekao je Peskov, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, sve službe koje obezbeđuju bezbednost Krima i drugih ruskih regiona preduzimaju neophodne mere usred pojačanih ukrajinskih napada bespilotnim letelicama.

- Svi koji rade na bezbednosti naših regiona su na oprezu i preduzimaju adekvatne mere - rekao je Peskov komentarišući pokušaje napada dronom na Krim.

On je predočio da će ruska specijalna vojna operacija biti nastavljena sve dok ne budu ostvareni postavljeni ciljevi.

Govoreći o oštećenju hrama Preobraženja Gospodnjeg u Odesi, Peskov je ponovio da ruske oružane snage nikada ne ciljaju socijalnu infrastrukturu i crkve u Ukrajini i poručio da svi koji tvrde suprotno ne govore istinu.

Ukrajinska vlasti su u nedelju saopštile da je u ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Odesu teško oštećena pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je pod jurisdikcijom Moskve, najveća pravoslavna crkva u Odesi.

Ministarstvo odbrane Rusije je odbacilo te tvrdnje, navodeći da je najverovatniji razlog za teško oštećenje hrama bio pad ukrajinskog PVO raketnog projektila.