24.07.2023.

22:52

Foto: AP/Photo

Planeta

Ameri će poludeti, Kina i Rusija zajedno će patrolirati u Pacifiku! I to ne samo ratnim brodovima!

Kina i Rusija su već imale dve zajedničke pomorske patrole. Jedna je usledila nakon Zajedničkih pomorskih vežbi Sea-2021 2021. godine, na kojima su kineska i ruska mornarica formirale zajedničku flotilu i za sedam dana plove preko Japanskog mora, zapadnog Pacifika i Istočnog kineskog mora, sve kružeći oko Japana u svojoj prvoj zajedničkoj pomorskoj patroli. Druga patrola usledila je nakon strateških vežbi Vostok-2022 koje je predvodila Rusija 2022. godine, takođe u Tihom okeanu.

Dve zemlje takođe redovno održavaju zajedničke vazdušne strateške patrole. Šesta patrola održana je u junu ove godine.

Predstojeća zajednička pomorska i vazdušna patrola biće još jedna manifestacija sve pojačane strateške saradnje Kine i Rusije, smatraju analitičari.

Vežbe zatvorene u nedelju pokazale su visok nivo vojne saradnje dve zemlje u suočavanju sa bezbednosnim pretnjama. Ceremonija zatvaranja održana je na brodu razarača Tip 052D Kikihar mornarice Kineske narodne oslobodilačke armije (PLA), koji je služio kao komandni brod za vežbe, navodi se u saopštenju mornarice PLA u ponedeljak.

U četiri dana intenzivnih zajedničkih vojnih vežbi, pomorske i vazduhoplovne snage obe zemlje su završile više ciljeva obuke, uključujući integrisanu pratnju i odvraćanje iz mora-vazduha, dok su se prebacivali između zajedničkih formacija i borbenih grupa i vežbali bojevu vatru u gađanju zemlja-vazduh sa sistemima naoružanja sa broda, navodi se u saopštenju za javnost.

Prema zvaničnim saopštenjima i medijskim izveštajima, kineska strana je poslala razarače vođenih raketa tipa 052D Kikihar i Guiiang , fregate sa vođenim raketama tipa 054A Zaozhuang i Rizhao i sveobuhvatni brod za popunu tipa 903 Taihu na moru i veliki ratni avion KJ-5, rani borbeni avion I-60. mlazni avion i helikopter Z-20 u vazduhu, dok je ruska strana poslala velike protivpodmorničke brodove Admiral Tribunt i Admiral Pantelejev, kao i korvete Gremjaši i Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov .pored različitih tipova aviona.

I Kina i Rusija su rasporedile svoje glavno borbeno oružje i opremu na vežbi, a kursevi obuke su bili osmišljeni tako da budu složeni i borbeno orijentisani, rekao je u ponedeljak za Global tajms još jedan kineski vojni ekspert, koji je zatražio anonimnost.

Flota od oko 10 plovila i 30 aviona demonstrirala je sposobnosti u očuvanju mira i stabilnosti u regionu usred pogoršanja globalne bezbednosne situacije, rekao je ekspert.