25.07.2023.

22:59

Foto: EPA/STR

Planeta

Požari besne u Hrvatskoj: Vatra se brzo širi kod Dubrovnika, eksplodiraju mine, vatrogasci se bore da ugase plamen!

Na požarištu u Župi dubrovačkoj novi su problemi. Situacija oko požara koji bukti od sinoć i dalje je neizvesna. Taj su požar jutros gasila tri kanadera, a u popodnevnim satima vetar rasplamsava vatru, piše portal Index.hr.

Jugo orkanske snage je izazvao veliko širenje požara na otvorenom prostoru, a prema poslednjim informacijama na terenu je 130 vatrogasaca.

Dodatne poteškoće izazvao je požar u Župi dubrovačkoj. Na brdu iznad Petrače detoniraju se ostaci mina iz rata tokom devedesetih, javlja Dulist.

„Situacija nije dobra, sigurno je da će vatra doći do kuća“

- Situacija na terenu nije dobra. Nakon sinoćnje borbe i svega dobrog što smo uradili, jak vetar tokom koji je duvao tokom celog dana i izuzetno jak vetar u popodnevnim satima ponovo su sve razbuktali. Ponovo imamo požar, možda teži i zahtevniji. Trenutno ne preti kućama, ali je vrlo izvesno da će se dogoditi - rekao je Stjepan Simović, vatrogasni komandant Dubrovačko-neretvanske županije.

Požar je već bio prešao u BiH, pa se ponovo vratio, Simović je lično prešao granicu da proveri situaciju.

- Vatra je prošla pa se vratila, jako se proširila. Dolaze dodatne vatrogasne ekipe, pozvali smo dodatne cisterne, dolaze ljudi iz cele županije. Moramo da postavimo odbranu kuća - rekao je komandant.

Kanaderi ne mogu na zadatak zbog jakog vetra

Župa dubrovačka je turističko mesto, ima mnogo stambenih objekata, mala opština, ali ima mnogo ljudi, rekao je Simović i dodao da su u kontaktu i sa kapetanom kanadera koji trenutno ne može da leti zbog jakog vetra.

- Nemoguće im je da lete, tu su sa nama i žao im je, ali ne mogu da pomognu zbog jakog vetra i jakih turbulencija - rekao je Simović.

Aktivne su zapadna i istočna strana požara, a najveći neprijatelj vatrogascima je upravo pojačan vetar. O požaru kod Dubrovnika večeras se oglasio i Hrvatski vatrogasni savez.

- Ovo je veliki front gašenja, upućene su interventne vatrogasne jedinice.
Prema njihovim rečima, orkanski jak jugo koji je duvao u Dubrovačko-neretvanskoj županiji izazvao je veliko širenje požara otvorenog prostora na području Župe dubrovačke. Vazduhoplovstvo zbog vetra nije moglo da deluje, a na požarište su upućena dva kanadera koji su punili gorivo na aerodromu Dubrovnik, ali su vraćeni jer nisu imali uslove za rad
- navodi se u saopštenju HVS-a.

Vatrenu stihiju gase i vatrogasci iz Splita, Zadra i Šibenika

Pored lokalnih snaga i pripadnika Interventne vatrogasne jedinice Dubrovnik, na požarište su upućeni pripadnici interventnih vatrogasnih jedinica Split, Zadar i Šibenik, a na terenu je ukupno oko 130 vatrogasaca.

- Objekti trenutno nisu ugroženi, ali se radi o velikom frontu gašenja, koje otežava jak vjetar. U pripravnosti su i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Istarske županije, a ulažu se maksimalni napori da se požar zaustavi - rekao je vatrogasni komandant Slavko Tucaković.

Požar kod Trogira pod kontrolom, ugasila ga tri Ertraktora

U popodnevnim satima izbio je požar u Segetu kod Trogira. Na terenu su 3 vatrogasna društva - Trogir, Kaštela i Split. Jak vetar ne pomaže u gašenju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva obrane, u gašenju požara u Segetu Gornjem kod Labinštice u Splitsko-dalmatinskoj županiji učestvuju tri Ertraktora.