26.07.2023.

09:26

Foto: Reuters

Planeta

Bomba! Zelenski bio na tajnom sastanku: Ukrajina pravi novu armiju!

U video obraćanju u utorak uveče, Zelenski je rekao sunarodnicima da je u utorak bio svedok događaja koji nije bio javan, ali je "bio važan sa strateškog stanovišta": vladini zvaničnici predstavili su rezultate prve godine vojnih bespilotnih letelica.

- Ne projekat, već prava ukrajinska armija dronova. Održana je prezentacija različitih tipova ukrajinskih dronova koji se koriste za odbranu, kao i sastanak sa proizvođačima, dizajnerima i donatorima - rekao je, između ostalog, ukrajinski predsednik.

- Odbrani su apsolutno potrebne sve bespilotne letelice, od prilično jednostavnih dronova Mavic do pomorskih dronova i dronova velikog dometa. Inače, često razgovaramo o ovoj temi. Rezultati postoje i to se vidi u vestima - istakao je Zelenski, misleći na napade dronovima koji se pripisuju Ukrajini.

Najsvežiji primer je udar bespilotnog uređaja na Kerčki most 17. jula, izazvavši smrt dve osobe i prekid drumskog saobraćaja na jedinom mostu koji povezuje Krim i kontinentalnu Rusiju. To je ključna infrastruktura za transport vojne opreme iz Rusije na front u Ukrajini.

Takođe, na Krimu je u poslednje vreme pogođeno nekoliko vojnih skladišta, a nedavno su ruske lasti objavile da su uništile dva ukrajinska drona u Moskvi, od kojih se jedan srušio u blizini ruskog ministarstva odbrane, a drugi na trgovački centar na jugu prestonice.

- Biće još dobrih vesti uz pomoć ukrajinskih dronova. I ovo je fundamentalno - "obećao" je Zelenski u utorak uveče.