26.07.2023.

12:03

Foto: Reuters

Planeta

(VIDEO) Počelo je! Rusi na nogama, oči celog sveta uprte u Zaporožje! Kijev zastrašujućom silom krenuo u nezamisliv proboj!

- Front u Zaporožju - započeo je drugi talas kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine - objavio je danas na Telegramu Vladimir Rogov, član vojno-civilne uprave Zaporožja.

- Neprijatelj je angažovao maksimalne snage u probijanju naše obranu u smeru Orehova. Rano jutros, nakon masovne artiljerijske pripreme i vazdušnih napada, Ukrajinci su krenuli u juriš na naše položaje u blizini Rabotina - dodao je. 

Kako javljaju ruski ratni dopisnici, velike oklopne grupe NATO vozila pokušavaju da se probiju do Rabotina.

Na snimku objavljenom na ukrajinskim Telegram kanalima, mogu se videti američka borbena vozila pešadije Bredli i oklopna vozila Oškoš M-ATV koja kreću u napad na ruske položaje.

Ruske snage objavile su snimke uništenih tenkova i oklopnih vozila Ukrajine, za koje tvrde da su naleteli na minsko polje.

 

"Neprijatelj je uspeo da se probije u tri područja" 

Jevgenij Balicki, ruski guverner Zaporožja, takođe je objavio da je u toku ukrajinski napad, piše CNN. Ruski vojni bloger "Ribar" je opisao sličnu situaciju duž južnog fronta.

- Nakon pripremne faze artiljerijskih napada, ukrajinski jurišni odredi su se obrušili i pokušali da se probiju severoistočno od Rabotina. Pokrenuli su napad sa desetinama tenkova i oklopnih vozila. Neprijatelj je uspeo da se probije u tri područja. Sada se vode žestoke borbe - naveo je Ribar.

Ukrajina za sada još nije komentarisala ove navode o ofanzivi.