26.07.2023.

17:01

Foto: Pixabay/EPA EFE

Planeta

Objava rata Zapadu! Od sada ništa više neće biti isto: Putin obećao afričkim zemljama suverenitet!

- Afrički kontinent postaje jedan od stubova novog multipolarnog sveta i Rusija će učiniti sve što je u njenoj moći da mu pomogne da napreduje - izjavio je u sredu predsednik Vladimir Putin.

U pozdravnom obraćanju učesnicima rusko-afričkog ekonomskog i humanitarnog foruma u ​​Sankt Peterburgu, zakazanog za 27. i 28. jul, Putin je nagovestio da Moskva vidi veliku vrednost u saradnji sa afričkim narodima.

- Rusija podržava težnju afričkih država da postignu socijalnu i ekonomsku stabilnost i napredak. Važno je da je naša saradnja sa Afrikom poslednjih godina dostigla novi nivo - rekao je on i dodao da Moskva namerava da dalje razvija trgovinu i investicije, kao i da pomogne u borbi protiv siromaštva, obuci kadrova i osiguranju prehrambene bezbednosti.

- I, naravno, nastavićemo da pomažemo našim afričkim partnerima na svaki mogući način da ojačaju nacionalni i kulturni suverenitet, (i) da aktivnije učestvuju u rešavanju regionalnih i globalnih pitanja - dodao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da se Afrika sada „sve samouverenije afirmiše kao jedan od polova multipolarnog sveta u nastajanju”, napominjući da je siguran da će forum „dati dodatni podsticaj” dugoročnoj saradnji kontinenta i Moskva.

Prema rečima ruskih zvaničnika, samitu će prisustvovati 49 afričkih delegacija, a 17 vlada će predstavljati šefovi država.

U međuvremenu, u utorak, Oleg Ozerov, predsedavajući Sekretarijata Foruma za partnerstvo Rusije i Afrike, rekao je da će na sastanku biti potpisan „veoma solidan paket sporazuma“, uključujući one o borbi protiv terorizma, nerazmeštanju oružja u prostor, i međunarodnu bezbednost, kao i opštu političku deklaraciju i Zajednički akcioni plan za 2023-2026.

- Samit će se takođe baviti uspostavljanjem ruta za isporuku ruskog žita i đubriva u Afriku - napomenuo je Ozerov, a relevantne diskusije će se održati nakon što se Moskva povukla iz sporazuma o žitu uz posredovanje UN i Turske, navodeći kao razlog neuspeh Zapada da ukine sankcije koje ometaju ruski poljoprivredni izvoz.

Međutim, u utorak je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov tvrdio da zapadne zemlje, posebno SAD i Francuska, vrše „pritisak bez presedana“ na afričke zemlje da ih spreče da prisustvuju samitu.

- Zapadne zemlje „zapravo stoje na putu suverenom pravu afričkih država da samostalno biraju partnere kako za proširenje saradnje... u različitim oblastima tako i za razgovore o vrućim pitanjima - rekao je portparol Kremlja.