27.07.2023.

07:30

Foto: Freepik.com

Planeta

Nekad je bila san svima, a danas... Prosečna penzija u Nemačkoj iznosi 1.543 evra: Muškarcima veća tek za nekoliko stotina evra!

Nemačka vlada je iznela podatak da prosečna penzija, posle najmanje 45 godina staža u Nemačkoj, iznosi 1.543 evra, a razlika između ženskih i muških penzija iznosi nekoliko stotina evra. Prosečna penzija za „muškarce” je 1.637 evra, a za „žene” 1.323 evra. Takođe, prosek na zapadu zemlje je veći od proseka u bivšim istočnonemačkim državama i iznosi 1.605 evra u odnosu na 1.403 evra na istoku, piše Dojče vele.

Savezni zavod za statistiku potvrdio je izjavu nemačke vlade da su žene u starosti finansijski slabije od muškaraca. Prema rezultatima istraživanja iz 2021. godine, žene starije od 65 godina imaju prosečnu bruto penziju od 17.814 evra godišnje, a muškarci 25.407 evra, što je za trećinu više. Razlog je to što žene često rade u delatnostima gde su plate niže, ne rade puno radno vreme, a ponekad uopšte ne rade duže zbog dece ili zbog brige o članovima porodice.

Šef poslaničke grupe Levice u Bundestagu Ditmar Barč smatra da je prosečan iznos „sraman bilans penzione politike u poslednje dve decenije”. Tvrdi i da je činjenica da žene i Istočni Nemci imaju znatno niže penzije znak „da smo daleko od pravednog sistema.“

On je zatražio od koalicione vlade da „u ovoj godini uvede vanrednih 10 odsto penzija za sve penzionere kao kompenzaciju za inflaciju“.

Barč je naveo da „ne može biti da ministri, državni sekretari i državni službenici zbog inflacije dobijaju dodatnih 3.000 evra, dok kupovna moć penzionera i dalje pada.“ On je zatražio i reformu penzionog sistema, a smatra da će uspostavljanjem „penzionog fonda za sve“ penzije bile veće.

Fond bi služio kao penziono osiguranje u koje bi doprinosili svi zaposleni, uključujući državne službenike, samostalne privrednike, a pre svega parlamentarce i ministre - kaže Barč.

U Nemačkoj je penzija u proseku skoro 50 odsto manja od plate koju je zaposleni primao, prenosi Večernji list.