26.07.2023.

22:17

Foto: Reuters

Planeta

Pariz budno motrio Prigožina! l'Opinion tvrdi: Pre CIA francuska obaveštajna služba znala za Vagnerove planove za pobunu!

Francuski bezbednosni zvaničnici su unapred znali za planove za pobunu šefa privatne vojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina, objavio je u sredu list l’Opinion.

Kako navodi list, Generalni direktorat za spoljnu bezbednost Francuske (DGSE) dugo je pratio aktivnosti ruske privatne vojne kompanije zbog njenih navodnih „antifrancuskih“ aktivnosti u Africi, uključujući Centralnoafričku Republiku i Mali, zbog čega bili su svesni Prigožinovih planova pre sredine juna.

Izvori L’Opiniona su takođe rekli da je Francuska otkrila Prigožinov plan i pre nego što je za njega saznala CIA, koja takođe tvrdi da je unapred bila upoznata sa tim potezom. Direktor CIA Vilijam Berns ranije je izjavio da Prigožinovi postupci „nisu bili iznenađenje“ za Vašington.

Podsetimo, Vagnerova pobuna počela je 23. juna, kada je Prigožin optužio rusku vojsku da je izvela smrtonosni raketni napad na jedan od terenskih kampova grupe. Rusko Ministarstvo odbrane je odbacilo optužbe, ali je Prigožin obećao da će umarširati u Moskvu i tražiti „pravdu“.

Pobuna je na kraju zaustavljena nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko objavio da je postignut dogovor sa grupom Vagner nakon konsultacija sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Grupa se, zajedno sa Prigožinom, od tada preselila u Belorusiju, gde je počela da pruža obuku beloruskim trupama i deli svoje iskustvo na bojnom polju stečeno tokom sukoba u Ukrajini.