27.07.2023.

15:18

Foto: Shuterstock/AP

Planeta

Klanica na frontu, šta je ostalo Ukrajini?! Vojska potvrdila Putinove reči i objavila zastrašujuće podatke!

Podestimo, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je danas da su oružane snage Ukrajine pojačale vojne operacije na zaporoškom pravcu, ali da su ruske snage uspele da zaustave kontraofanzivu na tom delu fronta.

Ruska vojska je objavila da je izvela operativno-taktičke udarime avijacijom i artiljerijom, i tako nanela poraz ukrajinskim jedinicama u oblastima naselja Belogorje, Omeljnik, Novodanilovka, Orehov i Pjatihatki u Zaporoškoj oblasti, gde se, prema rečima ruskog vojnog vrha, u poslednjih mesec dana odvijaju najaktivnije borbe.

Takođe, ruska vojska je izvela koncentrisane udare visokopreciznim oružjem dugog dometa, iz vazduha i sa mora na aerodrome, centre kontrole i razmeštanja neprijateljske vojske, fabrike gde se montiraju, ali i skladište bespilotni čamci, rakete, oružje i vojna oprema dobijena od evropskih zemalja i SAD.

"Svi ciljevi su postignuti. Svi naznačeni objekti su pogođeni", precizira rusko ministarstvo.

U prethodna dva dana, Oružane snage Ukrajine nastavile su bezuspešne pokušaje ofanzivnih dejstava na Donjeckom, Krasnolimanskom i Južnodonjeckom pravcu.

Samo na donjeckom pravcu je, "koordinisanim dejstvima odbrambenih jedinica koje su sarađivale sa avijacijom i artiljerijom grupe snaga Jug", odbijeno devet neprijateljskih napada kod mesta Avdejevka, Marjinka i severno od Kirova u DNR.

U blizini sela Konstantinovka u DNR uništeno je skladište municije 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, dodaje rusko MO.

Neprijatelj je u tom pravcu u prethodna dva dana izgubio preko 210 vojnika, jedan tenk, sedam borbenih vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila, dva pikapa, haubice: D-20 i Msta-B, kao i kontrabaterijski radar američke proizvodnje AN/TPK-50.

Na Krasnolimanskom pravcu, jedinice traupa Centar su, oslanjajući se na vešto organizovan sistem vatre u kombinaciji sa inžinjerijskim preprekama, odbile neprijateljski napad kod naselja Červonaja Dibrova u LNR.

Tokom bitke uništeno je više od 15 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pešadije i jedan automobil.

Ukrajina je tu izgubila 185 vojnika, tri borbena oklopna vozila, tri kamioneta, dve haubice D-30, kao i samohodnu artiljerijsku jedinicu "gvozdika".

Jurišnici trupa Centra su od 23. jula, napredovali u rejonu naselja Sergejevka u LNR tako da su oslobodili ukupno 12 kilometara duž fronta i tri kilometra u dubina odbrane neprijatelja, istaklo je ministarstvo.