28.07.2023.

16:56

Foto: George Chernilevsky, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Planeta

(VIDEO) Rusi u šoku! Otkriveno čime je Ukrajina izazvala stravičnu eksploziju u ruskom gradu!

Ruska PVO je otkrila i presrela raketu u vazduhu.

"Kijev je 28. jula izvršio teroristički napad raketom S-200 koja je unapređena u udarni projektil na stambenu infrastrukturu Taganroga. Kao posledica napada oštećeno je nekoliko zgrada, a ima i povređenih građana", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubjev izjavio je da je ruska PVO oborila još jednu ukrajinsku raketu i to u Azovskom rejonu te oblasti. Posledice se utvrđuju.
 

Usred porasta nedostataka raketa zemlja-zemlja, ukrajinska vojska je modifikiovale sovjetske raketne sisteme zemlja-vazduh S-200 da ispaljuju svoju primarnu municiju za udare na ruske ciljeve na kopnu.

Nakon mnogih napada ovom modifikovanom raketom, načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov je dao instrukcije glavnoj upravi Generalštaba da identifikuje skladišta, mesta za obuku i lansirne pozicije ukrajinskih sistema S-200 i sličnih sredstava.

S-200 je činio okosnicu protivvazdušne odbrane dugog dometa SSSR-a tokom 1990-ih, pre nego što je ukinut u korist novih varijanti sistema S-300 i S-400 većeg dometa.

Sa dometom od 300 km protiv vazdušnih ciljeva, sistem bi teoretski mogao da gađa mete na kopnu udaljene više od 500.