28.07.2023.

21:19

Foto: Reuters

Planeta

Svet je stao, stigla udarna vest iz Ukrajine! Zelenski: Eksperti nam spremaju teške odluke!

- Međunarodni stručnjaci pripremaju prilično teške odluke za Ukrajinu, za naše ratnike. Sada dajemo sve od sebe, radimo to ne javno – da bi rezultati naših vojnika, koje će svi videti, postali najbolji - rekao je predsednik Ukrajine.

On je u video obraćanju podsetio da je danas održan važan međunarodni sastanak sa premijerom Katara šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, prenosi Ukrinform.

- Ono što je najvažnije, Katar će biti uz nas u implementaciji Formule mira, pridružuje se zajedničkim globalnim naporima. Dogovorili smo saradnju za povratak ukrajinske dece deportovane u Rusiju. Razgovarali smo o situaciji oko Crnomorske inicijative za žito – veoma je važno da na svetskom tržištu hrane nema nestašice i kriza koje izaziva Rusija - rekao je Zelenski i naveo da je to pitanje globalne stabilnosti.

On je još jednom čestitao Dan državnosti Ukrajine i zahvalio se svima koji pomažu jačanju te zemlje. Kako je ranije javila ukrajinska agencija TSN, Zelenski je povodom praznika državnosti poručio da istorija ukrajinske državnosti pokazuje da je potrebno pobediti.

- Ne stati, već pobediti, ne pregovarati, već pobediti. Ne oslanjati se na hirove sudbine, već pobediti i izgraditi tako jaku državu da bi njen potencijal i sposobnost da se odbrani, uverenje našeg naroda u sebe, oružje u rukama Ukrajinaca, i jedinstvo svih zajedno u zemlji garantovali očuvanje ukrajinske državnosti i sprečili svaku agresiju na naš narod - poručio je Zelenski.

On je dodao da ne veruje da Rusija neće uzvratiti agresijom ni "nakon proterivanja okupatora iz Ukrajine". Zelenski je rekao da pobeda Ukrajine u ratu treba da bude na način da bilo kakvi pokušaji okupatora da se vrati ne idu dalje od takvih planova.