30.07.2023.

12:13

Foto: reuters

Planeta

(FOTO) Šta sprema Prigožin?! Otkriveno ko je misteriozni Afrikanac na slici sa šefom Vagnera!

Direktor Ruskog doma u Centralnoafričkoj Republici Dmitrij Siti objavio je fotografiju na kojoj Prigožin pozira sa gostom iz Afrike, prenosi portal Fontanka iz Sankt Peterburga.

Londonski "Fajnenšel tajms" otkrio je da se na fotografiji Prigožin rukuje sa Fredijem Mapukom, generalnim direktorom državnog protokola predsednika Centralnoafričke Republike. ㅤ

Podsetimo, nekoliko stotina „iskusnih“ boraca ruske paravojne grupe Vagner stiglo je u Centralnoafričku Republiku da „osiguraju bezbednost“ uoči referenduma 30. jula u toj zemlji, saopštila je  grupa povezana sa Vagnerom.

Pripadnici Vagnera se već duži niz godina se nalaze u Centralnoafričkoj Republici, gde rade na obuci vojske te države, zaštiti ključnih rudnika, kao i na obezbeđivanju predsednika Fostena-Aršanž Tuadere.

Šef Vagnera se oglasio nakon niza održanih sastanaka sa afričkim delegacijama. 

- Forum je bio ne samo efikasan, već i izuzetno blagovremen. Afrika je četvrtina planete. I ova četvrtina planete zna da je u blizini Rusija, koja efektivno komunicira sa afričkim zemljama - izjavio je Prigožin.ㅤ 

Prigožin je rekao da je predsednik Rusije Vladimir Putin uradio veoma važnu stvar, a to je izgradnja ličnih odnosa poverenja sa većinom afričkih lidera.

- U ovom teškom vremenu, ne za Rusiju, već za ceo svet, uključujući i afričke zemlje, jer se mnoge brzo menjaju. To vidimo u Maliju, Nigeru, Centralnoafričkoj Republici i drugim zemljama koje danas postaju sve nezavisnije. Verujem da je forum prošao dobro i da bismo u bliskoj budućnosti trebalo da vidimo njegove rezultate - zaključio je šef Vagnera.