30.07.2023.

13:19

Foto: Tanjug/AP/Shutterstock

Planeta

Ako Ukrajina uradi ovo, "posejdon" će je zbrisati sa lica zemlje! Medvedev uputio najstrašniju pretnju Kijevu, Rusi idu na sve ili ništa!

- Naše oružane snage, odbijajući kontraofanzivu kolektivnog neprijatelja, štite građane Rusije i našu zemlju. To je očigledno svim pristojnim ljudima. Ali osim toga, one sprečavaju svetski sukob. Uostalom, ako zamislimo da je ofanziva Ukrobanderovaca uz podršku NATO-a bila uspešna i da su oni zauzeli deo naše zemlje, onda bismo morali da, na osnovu pravila ukaza predsednika Rusije od 2. juna, upotrebimo nuklearno oružje - napisao je Medvedev na Telegramu.

Bivši ruski predsednik je istakao da "drugog izlaza jednostavno nema".

- Zato, naši neprijatelji treba da se mole za naše vojnike, jer oni ne dozvoljavaju da se svetska nuklearna vatra rasplamsa - dodao je zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti.

Medvedev je dodao da se supertorpedo "posejdon" pridružuje čestitkama i preporučuje da se neprijatelji Rusije mole za zdravlje svih ruskih mornara.

"Posejdon" - "najmoćnije Putinovo oružje"

Poslednjih godina se dosta govori o novom ruskom oružju - ogromnom torpedu "posejdon", koji bi atomskom eksplozijom mogao da razori lučku i drugu infrastrukturu, pa i cele priobalne gradove.

Kapetan bojnog broda u penziji Igor Kurdin naveo je ranije da je taj torpedo logičan razvoj onoga na čemu se radilo još u vreme SSSR-a. Objašnjava da je postojao projekat razvoja torpeda koji bi detonirao nuklearnu bojevu glavu u blizini kopna, s idejom da pokrene cunami koji bi uništio sve na obali.

Informer

 

Podsetimo, Rusija je proizvela prvi set nuklearnih supertorpeda "posejdon", izvestio je TASS i dodao da će ovi projektili biti raspoređeni na nuklearnoj podmornici "Belgorod".

Agencija je otkrila i da su uspešno završena odvojena ispitivanja "posejdonovih" glavnih komponenti, a između ostalog i nuklearnog reaktora koji će torpedu dati sopstveni izvor energije i omogućiti mu neograničen domet.

Reč je, kako su mediji ranije pisali, o "najmoćnijem Putinovom oružju" koje nema nijedna druga mornarica. To su zapravo džinovski podvodni dronovi, odnosno plovila bez posade koja mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali i konvencionalni eksploziv.