30.07.2023.

21:22

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(FOTO/VIDEO) Pristalice hunte u Nigeru prizivaju Rusiju i Putina, vagnerovci su već tu! Za Pariz i SAD to je noćna mora!

Pitanje svih pitanja je, međutim, da li Rusija ima svoje prste u puču! Zapad, a pre svih SAD i Francuska za sada nisu direktno optužili Moskvu za svrgavanje predsednika Mohameda Bazuma, koji je izabran pre dve godine u prvom mirnom, demokratskom prenosu vlasti u Nigeru od nezavisnosti od Francuske, ali....

Moskva verovatno zaista nema veze sa pučem, ali hiljade pristalica hunte koja je preuzela Niger, marširalo je u nedelju ulicama glavnog grada Nijameja mašući ruskim zastavama, skandirajući ime ruskog predsednika Vladimira Putina i uzvikujući slogane protiv bivše kolonijalne sile Francuske. Tokom protesta napadnuta ambasada Francuske i zapaljena zastava te zemlje!

Zato i jeste glavno pitanje hoće li se hunta okrenuti ka Moskvi ili će se držati zapadnih partnera Nigera.

Niger je pod predsednikom Muhamedom Bazumom pokušavao da igra vodeću ulogu u regionu Zapadne Afrike i Sahela. Amerika je ranije poslala specijalne snage u Niger da pomognu u borbi protiov ekstremističkih grupa povezanih sa ISIS-om, Al-Kaidom i drugima. I Francuska ima 1.500 vojnika u zemlji, koji provode zajedničke operacije s Nigercima.

Da sve bude još interesantnije, Niger se smatrao mnogo bezbednijom, zemljom u odnosu na susedne Burkinu Faso ili Mali, koji se takođe bore protiv islamske pobune povezane sa al-Kaidom i Islamskom državom.

I tu dolazimo do onoga što Pariz i Vašington možda i više plaši od samog vojnog puča, a to je grupa Vagner koja već drži sve konce u Sudanu, Libiji, Mozambiku, Centralnoafričkoj Republici, Burkini Faso, Madagaskaru, Kamerunu i drugim zemljama. Prema tvrdnjama brojnih medija Vagnerovci su i u samom Nigeru.

Niger se do sada smatrao poslednjim pouzdanim partnerom Zapada u borbi protiv tzv. džihadista u afričkoj regiji Sahel, gde su se Rusija i zapadne zemlje takmičile za uticaj. Zato bi za Pariz i Vašington bilo posebno bolno da se Niger okrene od Zapada, s obzirom na milione dolara vojne pomoći koje su tu uložili.

Osim toga, Francuska i SAD se plaše i da bi Moskva mogla da koristi hranu kao oružje, nudeći žito iz Rusije afričkim državama. 

Stručnjaci, ipak, smatraju da će puč u Nigeru u perspektivi biti prihvaćen i od Zapada i da će se fokus vratiti na Sahel. Naprosto, EU, SAD, UN ili drugi ne mogu mnogo da urade i verovatno će prihvatiti da Mali, Burkina Faso, Niger i druge države koje se graniče sa Sahelom rade šta žele.

U poslednjoj deceniji u Africi je bilo najmanje sedam vojnih pučeva!

Vagner povećava prisustvo u Africi?! 


Ruska plaćenička grupa Vagner spremna je da poveća svoje prisustvo u Africi , rekao je njen vođa Jevgenij Prigožin afričkim novinama u audio intervjuu objavljenom na internetu ranije ove nedelje.
- Ne smanjujemo naše prisustvo, štaviše, spremni smo da povećamo naše različite kontingente - rekao je Prigožin za kamerunsku agenciju Afrikue Media. Telefonski intervju je postavljen na Jutjub.
Rojters nije mogao odmah da proveri verodostojnost audio snimka.