30.07.2023.

22:33

Foto: reuters

Planeta

Šta nam to Putin govori?! NATO komadanti i Zapadni lideri u čudu zbog njegove mistične poruke

Četrdeset pet brodova, podmornica i drugih plovila učestvovalo je na smotri povodom Dana mornarice koji tradicionalno služi za prikaz ruske pomorske moći, a održava se u Finskom zalivu i na reci Nevi u Sankt Petersburgu.

Oko 3000 pripadnika ruske ratne mornarice takođe je marširalo na paradi na kopnu, objavio je Kremlj.

Putin je, u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua i admirala Nikolaja Jevmenova, glavnog zapovednika mornarice, pregledao neke od brodova s lansirnog čamca na Nevi pre nego što je održao govor.

- Danas Rusija samouvereno sprovodi velike zadatke naše nacionalne pomorske politike i dosledno jača snagu naše mornarice - rekao je Putin i dodao:

Informer

 

- Samo ove godine floti se pridodaje 30 brodova različitih klasa!

U govoru se nije osvrnuo na rat s Ukrajinom

Putin je govorio i o „hrabrim posadama ruskih brodova i podmornica“.

- U ime Rusije naši mornari daju svu svoju snagu, pokazuju istinsko herojstvo i hrabro se bore, kao naši veliki preci - rekao je Putin koji je označio ranije da ruska mornarica ima kapacitete da pokrene ‘neizbežni napad’ ako bude potrebno.

- Sposobni smo da otkrijemo bilo kojeg neprijatelja, bilo pod vodom, iznad vode ili u vazduhu - rekao je Putin.

Četiri šefa afričkih država danas je prisustvovalo ovom događaju, a pet drugih afričkih zemalja poslalo je predstavnike.

Oni su ranije učestvovali na Samitu Rusija-Afrika u Sankt Petersburgu koji je završio u petak, a na kojemu se razgovaralo o distribuciji žita i potencijalnim mirovnim pregovorima o Ukrajini.

U poslednje vreme, Moskva proizvodi niz podmornica koje imaju mogućnost da dosegnu mete od najvećeg značaja u Sjedinjenim Državama ili kontinentalnoj Evropi, zbog čega NATO zvaničnici sve češće upozoravaju na alarmantne aktivnosti te podmorničke flote.

Neke od ovih podmornica imaju mogućnost da nose balističke projektile sa nuklearnim bojevim glavama, što Moskva smatra ključnim za strateško odvraćanje potencijalnih napada na Rusiju, pisao je „Njuzvik”

Putin nastoji da proširi podmorske kapacitete Rusije u tolikoj meri da su neki stručnjaci počeli da porede podvodne vojne investicije sa aktivnostima viđenim tokom Hladnog rata.

Ruska podmornička flota ima na raspolaganju brojne predosti, među kojima je podmornica pod imenom „Belgorod”, koja je sposobna da lansira torpedo na nuklearni pogon. Osim toga, mnoge druge podmornice imaju mogućnost da postavljaju prislušne uređaje ili eksplozive na kablove duboko pod vodom.

Ova današnja manifestacija moći u Sankt Petersburgu, zabrinula je zapadne lidere i komandante NATO-a koji pokušavaju da dešifruju šta to Putin želi da poruči, piše Politika.