31.07.2023.

19:21

Foto: Fotoiluistracija/AP/Reuters

Planeta

Britanci isporučuju Moskvi ključnu opremu - sankcije Rusiji ih ne zanimaju! Tajms odbio da ćuti!

Analiza trgovinskih podataka koju je izvela agencija pokazala je da uprkos tvrdnjama britanske vlade da je primenila „najstrože ekonomske sankcije ikada uvedene velikoj ekonomiji", kompanijama iz Ujedinjenog Kraljevstva i dalje je dozvoljeno da izvoze opremu važnu za rusku industriju goriva i rudarstva.

Podaci o izvozu pokazali su da podružnica građevinske kompanije „Hill & Smith" nastavlja da isporučuje cevi koje se postavljaju na gasovode u Rusiji. „Hill & Smith" je prošle godine saopštio da nema „direktne kupce ili dobavljače" u Rusiji, navodi se u izveštaju.

Mnogim drugim kompanijama sa sedištem u Velikoj Britaniji takođe je dozvoljeno da isporučuju Rusiji opremu za ključne oblasti industrije vađenja minerala, piše Tajms.

Nakon početka sukoba u Ukrajini, Velika Britanija je pojačala sankcije Rusiji, zabranjujući nova ulaganja u zemlju i ograničavajući uvoz ruske nafte, uglja i zlata i izvoz ključnih industrijskih dobara, uz ostale mere. London je takođe zamrznuo 26 milijardi funti (33,4 milijarde dolara) imovine i rezervi koje pripadaju ruskoj državi od početka sukoba, navodi Banka Rusije.