Autor: Informer.rs

01.08.2023.

20:57

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Crne vesti stigle u Kijev! Odjeknule reči američkog stručnjaka: Nemaju šanse!

Ovo šokantno predviđanje izrekao je Majkl Malof, bivši viši analitičar bezbednosne politike u Kancelariji sekretara za odbranu SAD ocenjujući da su ruske snage previše "ukorenjene" na poluostrvu.

- To je jednostavno neće dogoditi. Ako govorite o ovih 2.000 vojnika obučenih na Zapadu, oni bi mogli biti desetkovani veoma, veoma brzo u bilo kojoj kontinuiranoj borbi. Sa 2.000 vojnika nećete napredovati, neće povratiti čitavo poluostrvo - naveo je on za međunarodno izdanje Sputnika.

Informer

Kada je reč o takozvanoj ukrajinskoj kontraofanzivi, stručnjak navodi da bi Kijev trebalo da bude srećan ukoliko uspe da zadrži trenutne pozicije.

Ne bih to nazvao kontraofanzivom. Ukrajina će imati sreće ako drži svoje pozicije u defanzivi. Nema govora da mogu da napreduju dalje - naveo je on.

U međuvremenu, u pojedninim alternativnim medijima na Zapadu pojavljuju se izveštaji koji govore da hvaljena obuka NATO-a nije tako efikasna kao što mnogi veruju.

Ukrajinski vojnici, koji su prošli obuku u zemljama NATO-a, doveli su u pitanje efikasnost obuke i žalili se da je ona nedovoljna i da ne garantuje prednost na bojnom polju.

Informer

Kao potpora za ovu tvrdju navode se činjenice da Zapadne zemlje nisu učestvovale u sukobima visokog intenziteta od Vijetnamskog rata i uglavnom su se obučavale u skladu sa obrascima ratova u Iraku, Avganistanu i Siriji.

Uz to, kako je nedavno ocenio Lari Džonson, veteran CIA, ukrajinske trupe obučavaju različite države članice NATO-a, što dodatno komplikuje i onako kompikovanu poziciju Kijeva na bojnom polju.