01.08.2023.

22:47

Foto: Fotoilustracija

Planeta

SAD u Presijski zaliv poslale dodatne ratne brodove i avione, iranski odgovor je Abu Mahdi, paklena raketa se ne može zaustaviti!

Komandanti iranske armije i Korpusa garde islamske revolucije posle odluke SAD da pojačaju svoje prisustvo u Persijskom zalivu, upozoravaju  da će Islamska Republika preduzeti neophodne mere da se zaštiti.

- Uzimajući u obzir sposobnosti svojih oružanih snaga u pogledu plovidbe i bezbednosti vazduhoplovstva u regionu Persijskog zaliva, Iran zadržava pravo da napravi neophodne mere odvraćanja u skladu sa pravilima i propisima međunarodnog prava, i u tom smislu koristiće svoja neotuđiva prava - rekao je glavnokomandujući vojske Abdolrahim Musavi, govoreći na marginama velike vazdušne vežbe.

- Amerikanci su godinama dolazili i odlazili iz regiona sa svojim lažnim iluzijama, ali će bezbednost regiona postati održiva samo uz saradnju među zemljama regiona - naglasio je Musavi.

Istovremeno je i na ceremoniji vezanoj za isporuku nove napredne mornaričke krstareće rakete mornarici IRGC-a, komandant mornarice Alireza Tangsiri rekao da će neprijateljski brodovi biti primorani da ostanu hiljadama kilometara dalje kako bi izbegli da se nađu na nišanu rakete.

- Možemo ispaliti projektil Abu Mahdi iz dubine zemlje, a raketa može da uspešno da izybegne  neprijateljskog elektronskog ratovanja", rekao e Tangsiri.

Iran, podsetimo, tvrdi da je Abu Mahdi kao „među najboljim projektilima svoje klase na svetu, da ima veliku razornu moć i da može da savlada geografske prepreke i neprijateljske odbrambene sisteme. Raketa ima domet od preko 1.000 km.

- Raketa ima veoma nizak plafon leta i veoma veliki domet, teško se može pratiti - rekao je komandant Tangsiri.

Nova raketa je nazvana po Abu Mahdiju al-Muhandisu, pokojnom komandantu iračke milicije koji je ubijen u američkom atentatu u Bagdadu u januaru 2020. zajedno sa komandantom snaga IRGC Kuds Kasemom Sulejmanijem, koji je bio u tajnoj mirovnoj misiji usmerenoj na normalizacija odnosa između Irana i Saudijske Arabije.

Napetosti u Zalivu Tenzije

u Persijskom zalivu su porasle tenzije ranije ovog meseca nakon što su SAD poslale borbene avione F-16 i A-10 da patroliraju strateškim vodenim prostorom pravdajući to potrebom da se spreči zaplena brodova od strane Irana.

Prošlog četvrtka Pentagon je najavio raspoređivanje dva amfibijska ratna broda i hiljada marinaca iz 26. marinske ekspedicione jedinice u Zaliv.

- Ovim akcijama Sjedinjene Države pokazuju posvećenost obezbeđivanju slobode plovidbe i odvraćanju iranskih destabilizacionih aktivnosti u regionu - navodi se u saopštenju Pentagona.

Prošle nedelje je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani naglasio da „Iran sa osetljivošću prati svaki nezakonit i nekonstruktivan čin koji utiče na bezbednost regiona" i da će „obratiti posebnu pažnju na sve provokativne i nezakonite poteze, posebno u blizini svojih granica".

Informer

Abu Mahdi, za ovaj projektil Teheran tvrdi da je nezaustavljiv

Iran ima jednu od najvećih i tehnološki najnaprednijih vojski na Bliskom istoku. Opremljen je asortimanom domaćih projektila, ratnih brodova i sistema protivvazdušne odbrane. Ovi sistemi su dizajniranih posebno za asimetrično ratovanje protiv mnogo većeg i moćnijeg neprijatelja. Teheran je poslednjih godina više puta isticao da neće tolerisati upade u svoj vazdušni i morski prostor. Tako je i srušio 220 miliona dolara vredan američki špijunski dron iznad Ormuskog moreuza u junu 2019.

Persijski zaliv je jedno od strateški najvažnijih vodenih površina na svetu.