02.08.2023.

09:08

Foto: fotoilustracija

Planeta

Ide po planu! Putin i Si formiraju novi svet, SAD sa saveznicima tone u zaborav - nova brutalna prognoza

- SAD i njihovi saveznici u Evropi i Aziji, koji su kao glavne izazove naveli Kinu i Rusiju, postali su jedan od ova dva pola. Moskva i Peking formiraju drugi, alternativni, pol. Međutim, uprkos oštrom približavanju, Rusija i Kina, teže različitim modelima u svojim konfliktnim odnosima sa Zapadom - piše Komersant u svom članku.

Inače, ranije ruski predsednik Vladimir Putin je više puta izjavio, da je unipolarni svet prošlost. Sada ne može postojati jedan vodeći hegemon na planeti, dodao je političar. Putin je primetio, da je takav status u SAD doveo do krajnje tužnih posledica po ceo svet. Međutim, Rusija nema takvu želju, ona samo želi da formira snažan multipolarni svetski poredak.

Ranije je direktor Instituta za političke studije, Sergej Markov, objavio iskrenu prognozu za Rusiju za 2023. godinu. On je siguran, da će se trend koji je zacrtan 2022. godine nastaviti i u novoj godini.

- Konfrontacija u Ukrajini će se nastaviti. Rat između Rusije i Zapada će se nastaviti. Nastaviće se pokušaj Zapada da obnovi unipolarni svet - rekao je Markov.

Informer

Si Đinping sa Vladimirom Putinom

Ekspert je istovremeno primetio, da je teško tačno predvideti kako će se politička situacija u svetu razvijati u budućnosti.

- Približavamo se tački kretanja u više tokova, zapravo. Mi smo, reklo bi se, skoro na tački kretanja u više tokova, kada je veoma teško, gotovo je nemoguće predvideti šta će se dogoditi - rekao je politikolog.