02.08.2023.

13:21

Foto: Pngwing/EPA

Planeta

Ustanak u Africi, kakva šamarčina Makronu! Niger povukao šokantan potez - imaju uranijum, zlato - više neće biti francuski robovi!

General Abduraman Tijani, lider novoformiranog prelaznog saveta, saopštio je odluku, prenosi novinski portal Al Mayadeen.

Hiljade pristalica hunte pozdravilo je ovaj potez u nedelju tokom antifrancuskih protesta u prestonici Nijameju na kojima su spaljivane francuske zastave, izvestio je lokalni list Wazobia.

"Imamo uranijum, dijamante, zlato i naftu, a živimo kao robovi? Ne trebaju nam Francuzi da nas čuvaju", citira portal jednog od demonstranata.

Prema Svetskoj nuklearnoj asocijaciji, Niger je sedmi po veličini proizvođač uranijuma na svetu, koji čini 5% globalne proizvodnje. Izveštaji francuskih medija kažu da se u toj zemlji iskopava 15-17% uranijuma koji se u Francuskoj koristi za proizvodnju električne energije.

Euratom, Evropska zajednica za atomsku energiju, saopštila je Rojtersu u utorak da je ta zapadnoafrička zemlja bila drugi po veličini snabdevač prirodnog uranijuma bloku EU prošle godine.

Agencija navodi da nema neposredne pretnje po proizvodnju nuklearne energije ako Niger obustavi snabdevanje jer komunalna preduzeća u EU imaju dovoljno zaliha uranijuma za gorivo za nuklearne reaktore za naredne tri godine.

Informer

Aleksandar Uvarov, urednik ruske nuklearne novinske veb stranice Atominfo, rekao je za TASS da će neposredni uticaj smanjenja izvoza uranijuma iz Nigera na francuski nuklearni sektor biti beznačajan, ali će globalne cene uranijuma verovatno rasti.

Francuska državna kompanija Orano, koja upravlja rudnikom uranijuma u ​​Nigeru, saopštila je u utorak da pazi na bezbednosnu situaciju u bivšoj francuskoj koloniji.

"Grupa pomno prati uputstva francuske ambasade kako bi zaposlenima pružila priliku da napuste Niger ako žele", rekao je Orano.

Francuska je u utorak objavila da će evakuisati francuske i evropske državljane iz Nijameja, navodeći kao razlog napade na njenu ambasadu nakon puča 26. jula.

Hunta tvrdi da su francuske snage bezbednosti napale demonstrante koji su marširali u znak podrške puču i protestovali zbog prisustva Francuske u zemlji u nedelju. Šest ljudi je povređeno tokom francuske intervencije, a prema rečima vođa puča. Francusko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je da je koristilo "smrtonosnu silu" protiv demonstranata.