02.08.2023.

18:15

Foto: EPA-EFE/TIM IRELAND

Planeta

Zapad Zelenskog pušta niz vodu? Bivši američki obaveštajac tvrdi: Sve će se odigrati u Saudijskoj Arabiji

- Na ovoj konferenciji će uzeti čuveni plan Zelenskog od deset tačaka i baciti ga kroz prozor - to je moje predviđanje. Ionako je dobro za ništa - rekao je Riter.

Po mišljenju eksperta, šef kijevskog režima biće prinuđen da odustane od sadašnjih zahteva i učini značajne ustupke.

- Moramo još da razmislimo o ovome: zašto će se Zapad, u očajanju, okupljati i mahnito razvijati neku vrstu platforme za nagodbu ako svi „pobede“? upita bivši špijun.

Informer

Skot Riter

Održavanje mirovne konferencije o Ukrajini bez učešća Rusije sugeriše da Sjedinjene Države i saveznici gube velike, zaključio je on.

Zelenski je u novembru 2022. rekao da Kijev ima svoj „mirovni plan“, koji se sastoji od deset tačaka. Među njima su obezbeđenje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena „zadržanih lica” po formuli „svi za sve” i obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Mirovni pregovori u Saudijskoj Arabiji zakazani su za avgust. Očekuje se da će prisustvovati diplomate iz oko 30 zemalja. Učešće su već potvrdile SAD, Velika Britanija , Južna Afrika , Poljska i Evropska unija, a među pozvanima su Indonezija , Egipat , Meksiko , Čile i Zambija . Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da će Kremlj pratiti sastanak i da ostaje da se vidi koji su ciljevi.