02.08.2023.

21:30

Foto: Printskrin video

Planeta

Odbio da ćuti! Čuveni režiser Oliver Stoun naveo imena onih koji kontrolišu Bajdena! Sledi reakcija "duboke države"?!

Amerikanci vole da sve pojednostave i ovaj sukob nazivaju „ruskom invazijom Ukrajine", ali ova tačka gledišta je veoma primitivna i jednobojna, naglasio je filmski reditelj.

Prema njegovim rečima, od prvih dana je američki neokonzervativni pokret, koji je i započeo rat u Iraku 1990-ih, bio u ratu sa Ruskom Federacijom. Sada su ovi ljudi preplavili američku vladu i Stejt department.

- Vrlo dobro znate njihova imena: Viktorija Nuland, Džejk Salivan savetnik za nacionalnu bezbednost, Entoni Blinken državni sekretar, izgleda da svi oni imaju kontrolu nad Bajdenom, tim starim vitezom iz hladnog rata - dodao je Stoun.

Bajden je, objašnjava Stoun, stari ratnik iz Hladnog rata, i on zaista mrzi stari Sovjetski Savez koji ponovo meša sa Ruskom Federacijom, a koja nije komunistička. 

- Izgleda da nas glupo uvlači u konfrontaciju sa moći koja neće popustiti. To su granice (Rusije), to je njihov svet. Ovo je NATO koji ulazi u Ukrajinu, ovo je sasvim druga priča - jasan je slavni režiser.

On isrtiče da američki predsednik Džozef Bajden sledi "samoubilački" kurs u Ukrajini i da bi mogao "glupavo" da uvuče Sjedinjene Američke Države u konfrontaciju sa Rusijom.

Čuveni reditelj ističe da je glasanje za Bajdena 2020. godine bilo "greška".

- Mislio sam da će se sada kao star čovek smiriti, da će biti blaži, i tako dalje", rekao je Stoun i dodao da sada vidi "čoveka koji možda ne vlada sopstvenom administracijom - kaže on.

Stoun je još 2016. godine bio producent dokumentarnog filma "Ukrajina u plamenu", koji se bavio ulogom SAD u svrgavanju demokratski izabranog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča 2014. godine.

Film je pružio kritički osvrt prema širenju NATO-a na istok, američkom sponzorstvu ukrajinskih neonacista i ratu protiv stanovnika Donjecka i Luganska koji je vodio Janukovičev naslednik, Petar Porošenko.

Stoun sada kaže da je državni udar u Kijevu bio "izrazito dubok plan za prodor u Rusku Federaciju".

On je sličan stav izrazio u više navrata otkako je dokumentarni film prvi put prikazan u javnosti. 

- Od 2014. godine, Ukrajina više nije bila neutralna, već antiruska, i to je ono što je poremetilo ravnotežu", rekao je on za domaći list "Politika" u decembru, dodavši da "svaki rat ima uzroke i posledice - jasan je Stoun.