03.08.2023.

14:46

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Počinje novi hladni rat? NATO je glavni "igrač" - prvo uništenje Evrope, onda mnogo opasniji potez

- NATO se udaljio od ciljeva Povelje Ujedinjenih nacija, koji predviđaju razvoj prijateljskih odnosa među narodima i očuvanje opšteg mira. Uprkos miru i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, NATO insistira na izvođenju vojnih vežbi i organizovanju tzv. operacije na obezbeđivanju slobodne plovidbe u regionu, što podstiče tenzije i stvara konfrontaciju između tabora - rekao je Džan u intervjuu za rusku agenciju TAS S.

On je dodao da NATO želi da "uništi mir i spokoj u azijsko-pacifičkom regionu", te da ono što radi Alijansa "ni na koji način ne promoviše prijateljstvo i mir".

Kineski diplomata je kritikovao širenje NATO-a na istok, rekavši da to nema veze sa kolektivnom samoodbranom, predviđenom Poveljom UN.

- NATO tvrdi da je organizacija za kolektivnu odbranu, koja sprovodi pravo na kolektivnu samoodbranu, ali nastavlja prekograničnu ekspanziju, nastojeci da izazove vojnu konfrontaciju u azijsko-pacifičkom regionu. Ne postoji pretnja silom protiv NATO-a u regionu - poručio je Džan.

Dodao je da se takvim postupcima krše odredbe Povelje UN o regionalnim sporazumima.

- Povelja jasno kaže da je Savet bezbednosti glavno telo odgovorno za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti i da regionalni sporazumi moraju biti ograničeni na održavanje mira i bezbednosti u regionu, a odgovarajuce akcije treba da budu sankcionisane od strane Saveta bezbednosti - rekao je ambasador Kine u Moskvi.

On je dodao da širenje NATO-a na azijsko-pacifički region ruši okvire geografskog dometa koje je sam postavio, "što znači da NATO ulazi u sferu odgovornosti Saveta bezbednosti i krši ograničenja Povelje UN o regionalnim sporazumima".

Upozorio je da će širenje Alijanse na istok pojačati tenzije u regionu i da može da izazove novi hladni at.

- Širenje NATO-a na istok, u azijsko-pacifički region, samo ce povećati regionalne napetosti, pojačati krizu poverenja, podstaci trku u naoružanju, pokvariti atmosferu regionalne saradnje, izazvati konfrontaciju između tabora, pa čak i novi hladni rat - rekao je Džan.

On je pozvao članice NATO-a da odustanu od hladnoratovskog mentaliteta i odbiju planove za širenje na istok.

- Insistiramo na tome da NATO odgovori na pozive azijsko-pacifičkih zemalja za mir i razvoj, da prilagodi svoj pogrešan stav, odbaci hladnoratovski mentalitet i da se uzdrži od širenja u azijsko-pacifički region - poručio je Džan.