04.08.2023.

08:30

Foto: Tanjug

Planeta

NATO u panici zbog 'Vagnera', borci Jevgenija Prigožina seju strah na istoku Alijanse!

Situacija je još napetija otkako su dva beloruska helikoptera u utorak navodno primećena na teritoriji Poljske.

Bezbednosni rizik

Ceo NATO sa pažnjom prati situaciju u Belorusiji, gde je oko 5.000 pripadnika "Vagnera" Jevgenija Prigožina smešteno posle kratke pobune u Rusiji. Centar im je u kampu napravljenom u gradu Celj, gde obučavaju beloruske snage bezbednosti.

Međutim, poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da je oko 100 boraca "Vagnera" prišlo granici njegove zemlje, i to u pravcu koridora Suvalki.

- Sada je situacija postala još opasnija. Ovo je očigledno korak napred u hibridnom napadu na poljsku teritoriju - kazao je Moravjecki.

Da situacija bude još ozbiljnija, dva beloruska helikoptera navodno su narušila vazdušni prostor Poljske, leteći nisko tokom vojnih vežbi. Varšava je incident prijavila komandi NATO, koja je poručila da pomno prati situaciju na svom istočnom krilu.

Iz predostrožnosti, Poljska je zasad poslala dodatne dve vojne brigade na granicu sa Belorusijom.

I Litvanski predsednik Gitanas Nauseda zabrinut je zbog prisustva "vagnerovaca" u Belorusiji. On je rekao da bi "Vagner" mogao da iskoristi svoje prisustvo u blizini litvanske granice za različite provokacije, te je zato tamo raspoređena dodatna vojska.

- Mislim da je opasnost ozbiljna - kazao je Nauseda.

Britanija: Ukrajinci gube zbog korova i šiblja?!

Britansko ministarstvo odbrane ocenilo je juče da su biljke koje su izrasle na bojnom polju verovatno jedan od faktora koji doprinosi sporom napretku ukrajinske kontraofanzive.
"Pretežno obradivo zemljište u zoni borbenih dejstava ostavljeno je na udaru već 18 meseci, a ponovni rast korova i šiblja ubrzan je u toplim, vlažnim letnjim uslovima", navedeno je u saopštenju.
Istovremeno, kako je dodato, taj dodatni biljni pokrivač pomaže u kamufliranju ruskih odbrambenih pozicija i otežava čišćenje minskih polja.

Slično misle i vlasti u Letoniji. Šef tamošnje granične službe Guntis Pujats kaže da je bezbednosni rizik na granici sa Belorusijom veoma visok otkako je Minsk pre nekoliko godina počeo da šalje migrante u EU, a da je još više porastao zbog grupe "Vagner". On je dodao da su zbog toga graničari počeli da obučavaju specijalnu jedinicu za brz odgovor.

I ruske vojne vežbe

Dodatnu pretnju po NATO predstavljaju i velike vojne vežbe ruske Baltičke flote, koje su u toku. U pitanju su vežbe zaštite granice, transporta vojnika i vojnog tovara, kao i odbrane obala zemlje. Biće izvedeno više od 200 borbenih vežbi sa više od 6.000 vojnika, 30 ratnih brodova i čamaca, kao i 30 aviona.

Informer

Inače, NATO smatra granicu između Poljske i Litvanije svojom najslabijom tačkom. Tamo se nalazi koridor Suvalki, koji je veoma značajan za Alijansu i EU, a još značajniji za Rusiju. Za Zapad je to jedina kopnena veza sa tri baltičke zemlje, Litvaniju, Letoniju i Estoniju. Međutim, za Rusiju je to jedina kopnena veza sa Kalinjingradom, gde se nalazi glavna baza ruske Baltičke flote.

Oboreno osam dronova u Kalugi

Ruske snage oborile su osam ukrajinskih dronova u regionu Kaluge, oko 180 kilometara jugozapadno od Moskve, saopštilo je ministarstvo odbrane, navodeći da u napadu nije bilo žrtava.
"Ruske snage su u noći između srede i četvrtka sprečile pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima iznad Kaluške oblasti. U napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete", navedeno je u saopštenju.