04.08.2023.

16:09

Foto: Reuters

Planeta

Ofanziva je usporila? A strah Zapada od Putina raste - da li Rusi imaju čak tri aduta u rukavu?

- Ukrajinska ofanziva je usporila i Zapad se boji da će do kraja meseca sasvim prestati. Na strani Rusije su snažna odbrana i taktika vojnih generala, dok istovremeno, Oružane snage Ukrajine nisu naučile da vode velike vojne operacije - navodi se u članku.

Autor ističe da rezultati kontrofanzive izazivaju sve veću zabrinutost u Ukrajini, kao i među saveznicima: postoji bojazan da ofanzivne snage neće moći do jeseni da potisnu Ruse sa teritorija koje su zauzeli, što će stvoriti veoma tešku situaciju ne samo na vojnom, već i političkom planu.

- Katastrofalan scenario bi mogao izgleda ovako: napredovanje ukrajinskih snaga prema Krimu biće odloženo do kraja proleća 2024. godine, a to će omogućiti Rusiji da još više ojača - piše novinar.

Prema njegovom mišljenju, ako Oružane snage Ukrajine ne budu mogle da zauzmu Marijupolj i Melitopolj do sredine septembra, Kremlj će imati mnogo vremena da pokuša da podeli saveznike ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog.

U članku se navodi da su u diplomatskim krugovima obnovljeni razgovori o primirju po korejskom primeru koje će zamrznuti liniju fronta.

Kontraofanziva, o kojoj se dugo pričalo u Kijevu, počela je 4. juna na južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu, pri čemu je ukrajinska vojska koncentrisala glavni udar na zaporoški sektor fronta, presnosi Sputnjik.

Zelenski o situaciji na frontu

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ruske trupe svim silama pokušavaju da zaustave odbrambene snage Ukrajine, ali da ukrajinski branioci dominiraju. Zelenski je to izjavio u svojoj večernjoj video poruci.

- Napadi su veoma jaki. Na pravcu Kupjanska, Limana, Bahmuta, Marinke, Avdejevke. Južni pravac. Svuda je teško. Ali šta god da neprijatelj čini, ukrajinska snaga je ta koja dominira - rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Unian.

Dodao je da Ukrajina radi na tome da ima više sistema protivvazdušne odbrane i da je to zadatak svakog njenog ambasadora i svih njenih predstavnika, prenosi Tanjug.