05.08.2023.

06:45

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Sprema se haosu u Africi! Zapadne države pripremile plan vojne intervencije protiv pučista u Nigeru

Regionalni blok neće otkriti pučistima kada i gde će napasti. Tu odluku će doneti šefovi država, rekao je Abdel-Fatau Musah, komesar za politička pitanja, mir i bezbednost Ekonomske zajednice Zapadne Afrike (ECOVAS).

Ranije uvedene sankcije Nigeru

- Razrađeni su svi elementi svake moguće intervencije, uključujući neophodne resurse i kako i kada ćemo poslati snage - dodao je Musah posle trodnevnog sastanka u nigerijskoj prestonici Abudži.

ECOVAS je ranije uveo sankcije Nigeru i upozorio da će odobriti upotrebu sile ako lideri hunte ne vrate svrgnutog Mohameda Bazuma na vlast do nedelje.

Delegacija od 15 članova poslata je u četvrtak u Niger da pronađe "prijateljsko rešenje", ali je izvor otkrio da sastanak na aerodromu sa liderima hunte nije doveo do napretka

Šta je ECOVAS?

„Želimo da diplomatija uspe i želimo da im prenesemo jasnu poruku da im dajemo svaku priliku da ponište ono što su uradili“, rekao je Musah.

ECOVAS je organizacija osnovana 1975. godine u Lagosu koja danas okuplja petnaest zapadnoafričkih zemalja: Benin, Burkina Faso, Zelenortska ostrva, Obala Slonovače, Gambiju, Ganu, Gvineju, Gvineju Bisao, Liberiju, Mali, Niger, Nigeriju, Senegal, Sijera Leone i Togo..

Članovi Mali i Burkina Faso, takođe predvođeni pučistima, najavili su da će u slučaju intervencije saveza u Nigeru stati na stranu pučista.