06.08.2023.

11:20

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Pogledajte kakve krševe Zapad šalje Kijevu! Rusi zarobili oklopno vozilo, pa ga brutalno ismejali!

Komentari o slabostima švedskog vozila mogu se čuti u video snimku koji je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo u petak kako bi prikazalo posetu šefa ministarstva Sergeja Šojgua komandnom mestu uključenom u operaciju u Ukrajini. Komandant Andrej Mordvičev je pokazao trofej gostujućem zvaničniku.

Mordvičev je napomenuo da vozilo švedske proizvodnje, koje je u upotrebi od 1993. godine, podseća na tenk. Međutim, onaj koji su zarobili ruske trupe poražen je od „jednostavnog i jeftinog“ RPG-7, ručnog raketnog bacača granata koji je u upotrebi od 1960-ih.

- Vozilo je zaustavljeno oruđem naših dedova - rekao je komandant.

Njemu su takođe nedostajali rezervni delovi i alati za popravku na terenu, ali je imao komplet koji se koristi prilikom hitnog zaustavljanja, rekao je Mordvičov ministru.

CV90 je prilično visok, što ga čini relativno lakom metom, a njegovo glavno oružje ima relativno sporu brzinu paljbe zbog njegovog mehanizma za punjenje.

Vozilo koje su zarobile ruske trupe izgleda da je naoružano autotopom Bofors 40/70. Ispaljuje projektile kalibra 40 mm, koje su skladištene u okvirima koji imaju tri odvojena odeljka za tri različita tipa municije, ukupnog kapaciteta 24 projektila. Okviri se pune ručno.

Mordvičev je potvrdio da je unutar CV90 bilo nekoliko paketa municije, ali je takođe rekao da je njihov ukupan broj mali.

Rusko zarobljavanje švedskog oklopnog vozila prijavljeno je krajem jula, što je prvi put da je ovo oružje zaplenjeno tokom sukoba u Ukrajini. Njegov vozač i strelac su poginuli, rekao je komandant tokom obilaska.