06.08.2023.

18:29

Foto: Printskrin video

Planeta

Rusiju ovo ne zanima! Prvi dan mirnovne konferencije o Ukrajini bez rezultata! Džaba su došli u Džedu!

Nakon rezultata prvog dana rasprave o ukrajinskom pitanju, strane su iznele protokolarne teze o vodećoj ulozi principa međunarodnog prava koji se odnose na teritorijalni integritet i poštovanje suvereniteta u rešavanju sukoba.

Novinari su se od trenutka kada su najavljeni razgovori pitali o učešću delegacije iz Kine. Izvori Vol strit žurnala preneli su da se ova konferencija posebno održava u Saudijskoj Arabiji kako bi se privukle kineske diplomate - uostalom, bilateralni odnosi Pekinga i Rijada se u poslednje vreme produbljuju. Računica je bila opravdana - u petak je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo da će Li Hui, specijalni predstavnik Kine za evroazijski region, otići u Džedu.

Mesto održavanja konferencije i priroda njenog izveštavanja u zapadnim medijima - prkosno ignorišući Rusiju u ozloglašenoj „formuli mira" - jasno pokazuju da njeni organizatori u Vašingtonu i Londonu pokušavaju da izvrše diplomatski pritisak na NRK kako bi uticali na Rusiju.

Istovremeno, Kina će pokušati da odbrani svoju neutralnu poziciju, kao i da promoviše svoj plan za rešavanje krize. Verovatno je zbog toga na konferenciju poslat bivši kineski ambasador u Ruskoj Federaciji Li Hui - on je posle nedavne posete Ukrajini i Rusiji naveo važnost zaustavljanja isporuke naoružanja Oružanim snagama Ukrajine za rešavanje problema. sukoba.