07.08.2023.

08:44

Foto: Reuters

Planeta

Kada Zelenski čuje ovo, neće mu biti dobro! Bajdenov novi potez preti da izazove haos u Kijevu!

Kako je ranije objavio Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore, Bajden namerava da zatraži od Kongresa da finansira oružje za Tajvan kao deo dodatnog budžeta za Ukrajinu.

Ako inicijativa prođe, Bosnić je rekao da bi to bio "pokret bez presedana" jer bi to bio prvi put da je Vašington obezbedio oružje Tajpeju u okviru svog programa "stranog vojnog finansiranja".

- Možemo samo da zamislimo kako bi beskrajno korumpirani kijevski režim, posebno njegov lider Volodimir Zelenski, mogao da reaguje na takve vesti - rekao je Bosnić.

On je podsetio da je na nedavnom samitu NATO -a Zelenski „doživeo izuzetno neprijatan hladan tuš“ kada mu je alijansa „praktično naredila“ da nastavi sukob do „poslednjeg Ukrajinca“. Kao rezultat toga, nije čak ni pokušao da sakrije „svoje apsolutno razočarenje“.

- Sada izgleda da će Zelenski morati da nauči kako da deli „pomoć“ za „slobodu i demokratiju“ - rekao je Bosnić.

Podsetimo, sredinom jula, predsedavajući Zajedničkog štaba američkih generalštaba, Mark Mili , rekao je da bi SAD i njeni saveznici trebalo da ubrzaju snabdevanje Tajvana oružjem kako bi povećali odbrambenu sposobnost ostrva.