07.08.2023.

10:06

Foto: Zoran Sinko,Reuters

Planeta

Prevariće Rusiju kao što su i Srbiju?! Senator otkrio pravu pozadinu pregovora u Džedi!

- Zapadne zemlje, kako pokazuje iskustvo Srbije, Iraka, Libije, ne slede kako treba principe UN - istakao je Puškov.

Takođe, kako navodi, italijanski list je to predstavio "gotovo kao senzaciju, uspeh Zapada i novu platformu za jedinstvo", a učesnici su, očekivano, završili bez zajedničke izjave.

Stvari ne stoje baš tako kako ih predstavljaju, zaključio je i dodao da pristupi Zapada i vodećih zemalja Globalnog Juga, čiji su lideri takođe predstavili mirovnu inicijativu o Ukrajini, ostaju veoma različiti.

U Džedi su tokom vikenda vođeni pregovori o Ukrajini na koje su pozvani predstavnici oko 30 zemalja, ali ne i Rusije. Kako je u nedelju posle dvodnevnog sastanka izvestila saudijska novinska agencija SPA, učesnici konsultacija su se složili da nastave razmenu mišljenja.

Ranije je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, govoreći o sastanku u Džedi rekla da je političko odlučivanje o ukrajinskoj krizi bez učešća Moskve besmisleno.

Ipak, dodala je, delegati imaju "prostora za kreativnost" da razgovaraju o ovom pitanju.

A kako je Puškov ranije ocenio, razgovori neće rezultirati trijumfom Zapada, mnoge zemlje su došle na sastanak, ne da bi se pridružile Zapadu, već zato što ekonomski pate od posledica krize i nameravaju da iznesu svoj stav s tim u vezi.

- Sastanak u Džedi ne može i neće postati trijumf Zapada. Da bi se to postiglo, bilo bi neophodno da vodeće nezapadne zemlje odmah napuste svoje stavove i preorijentišu se na pozicije Sjedinjenih Država i Zapada. A to je nemoguće. Pristup zapadne alijanse i vodećih zemalja ukrajinskoj krizi suviše je različit od onog koji zastupa Globalni jug - napisao je Puškov na svom Telegram kanalu.